Ким Чен-ун бил готов да използва ядрено оръжие при конфликт със САЩ

OFFNews 28 юли 2022 в 09:37 1727 1

Чен-ун

Снимка БТА

Ким Чен-ун

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун предупреди, че е готов да използва ядрените си оръжия при евентуален военен конфликт със САЩ и Южна Корея, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение в севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

Ким отправи заканата си в реч по повод 69-ата годишнина от края на Корейската война и в момент, в който Вашингтон и Сеул интензифицират летните си военни учения.

"Въоръжените ни сили са напълно подготвени да реагират при всяка криза, а частите ни за ядреното възпиране също са в готовност да се мобилизират в цялата си мощ", заяви той.

Ким Чен-ун обвини САЩ, че "демонизират“ страната му, за да оправдаят враждебната си политика спрямо нея. Според него фактът, че Вашингтон заклеймява рутинните военни дейности на Пхенян, като същевременно провежда военни учения с Южна Корея, ясно доказва американските двойни стандарти, съобщава БТА.

В речта си Ким определи южнокорейския президент Юн Сук-йол като "вманиачен в конфронтациите" и го обвини, че е стигнал по-далеч от предшествениците си.

Откакто встъпи в длъжност през май, правителството на Юн предприе действия за засилване на военния съюз между Сеул и Вашингтон и за укрепване на възможностите на Южна Корея да неутрализира ядрените заплахи от страна на Пхенян, включително и капацитета за изпреварващ удар.

"Абсурдно и самоубийствено е да говорят за военни действия срещу страната ни, която разполага с оръжията с абсолютна мощ, от които те изпитват най-силен страх", каза още Ким.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови