Иран призова за изключване на Израел от ООН

Днес иранците честват 45-ата годишнина от Ислямската революция

OFFNews 11 февруари 2024 в 14:42 1698 5

Иран

Снимка GettyImages

Митингът в Техеран по случай 45-тата годишнина от Ислямската революция

Иранският президент Ебрахим Раиси призова Израел да бъде изключен от ООН, предаде Франс прес. Подкрепата за палестинската кауза, съчетана с критика към западните държави, начело със САЩ, беше основната тема на тазгодишните традиционни чествания, посветени на годишнината от Ислямската революция от 1979 г.

"Предлагаме ционисткото образувание да бъде изключено от ООН", заяви Раиси в речта си днес, когато се отбелязва 45-ата годишнина от революцията с митинги в Техеран и други големи ирански градове.

Той добави, че "това, което се случва днес в Газа, е престъпление срещу човечеството, а поддръжниците на този престъпен режим са САЩ и някои западни държави".

Иранският президент обвини Израел, че е "нарушил 400 декларации, резолюции и споразумения", постигнати в рамките на "международни организации". Иран не признава държавата Израел и е един от основните поддръжници на "Хамас" във войната, която започна на 7 октомври с нахлуването на терористичната групировка в Южен Израел, при което загинаха над 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници.

На площад "Азади" в Техеран събралите се хора носеха портрети на върховния лидер аятолах Али Хаменей, на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни и на популярния генерал Касем Солеймани, убит при американски удар с дрон в Багдад през януари 2020 г.

Сред лозунгите бяха "Смърт за САЩ", "Смърт за Израел" и "Смърт за Великобритания". Някои демонстранти дори изгориха американски и израелски флагове, често срещана практика при проправителствени митинги. Държавните медии излъчиха кадри, на които демонстранти носят чучело на израелския премиер Бенямин Нетаняху, закачено на бесилка, посочва Ройтерс.

Шествията тръгнаха от няколко места и се събраха на централния площад "Азади". По време на честванията военните показаха част от ракетния си арсенал, сред който бяха и балистичните ракети "Хадж Касем" (Генерал Касем) и "Саджил", както и сателитния носител "Симург". 

По време на тържествата парашутист скочи от самолет, развявайки палестинското знаме. В големите градове имаше засилено присъствие на силите за сигурност, посочва Ройтерс.

Ислямската революция в Иран през 1979 г. започва с масови протести срещу монархията и управлението на шах Мохамад Реза Пахлави. През януари 1979 г. монархът, който е неизлечимо болен от рак, бяга от страната. След това революционния лидер аятолах Рухола Хомейни се завръща от изгнание във Франция, а правителството пада на 11 февруари 1979 г. след дни на масови демонстрации и сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

11.02 2024 в 20:32

Много е лошо когато нямаш акъл за 5 (пет) стотинки... В съвета за сигурност на ООН влизат 5 (държави) - Китай, рассия, САЩ, Обединеноти кралство и Франция. Тъпаците са издигнали лозунги - долу САЩ и Великобритания и искат Израел да бъде изключен от ООН... Е това ако не е да си тъп, не знам кое е?

3251

4

динозавър

11.02 2024 в 19:14

Иранците получиха това, за което се бореха - аятоласи, лишаване от права, бедност. Вместо храна си имат атомни централи. Имат и нравствена полиция, която следи за правилното носене на забрадките. Мюсюлманска Русия.

345

3

Джендо Джедев

11.02 2024 в 18:26

Първите, които трябва да изхвърчат от ООН, са тия козолюбци. Вторите са ватниците.

2099

2

Mateevk

11.02 2024 в 15:34

Ащо ще изключваме от ООН, има други много по-подходящи кандидати, които по същество незаконно пребивават там и в Съвета за сигурност като постоянни членове. За Русия се сещам примерно, която не е единствен наследник на бившия СССР, но само тя от всичките 15 републики остана постоянен член на СС. Интересно на какво основание?

-1650

1

ob1

11.02 2024 в 15:06

А Иран и оня планетарен тумор Шибанистан чий го дирят в ООН?
 
X

Да помогнем на украинските деца!