Германският президент настоява Путин и Лавров да бъдат съдени за военни престъпления

OFFNews 08 април 2022 в 16:39 2264 0

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров да бъдат изправени пред съда в Хага по обвинение за военни престъпления. Той отправи призива си днес по време на визита в Хелзинки, съобщи БНР. 

"Всеки, който е отговорен за тези престъпления, ще трябва да дава обяснение", каза Щайнмайер в интервю за германското списание "Шпигел".

"Това включва войници,военни командири. И разбира се, също тези, които носят политическата отговорност", допълни той. 

Щайнмайер коментира и кадрите от Буча, като ги нарече потресаващи.

Тези снимки показват още веднъж колко престъпно е нападението на Русия над Украйна, колко смърт и страдание донесе. Това ни прави гневни и тъжни“, каза още Щайнмайер.

Германският държавен глава призна, че до последно се е надявал на някакъв остатък от рационалност в Путин и войната срещу Украйна го е изненадала:

„Не вярвах, че Путин ще рискува политическото, икономическото и моралното руиниране на собствената си страна заради имперските си мании. Това нападение ме разтърси“.

По думите му не трябва да "правим услуга на руския президент, като допускаме да прехвърли вината за ставащото върху нас".

"Аз работя цял живот за това да няма война и не се получи. Защо? Целта ли беше грешна? Това са дебатите, които трябва да проведем“, допълни Щайнмайер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!