Австрия разхлабва мерките, отваря фризьорските салони на 1 май

OFFNews Последна промяна на 11 април 2020 в 13:39 3589 0

Австрия е първата страна в Европа, която разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса.  Процесът ще е постепенен и ще бъде съпътстван със засилен контрол и нови стратегии за извършване на тестове. 

От няколко дни увеличаването на новите случаи на заразени е доста под 5%, стабилен е и броят на хоспитализираните болни. На пресконференция министърът на образованието Рудолф Аншобер изрази задоволство от постигнатия успех, но допълни, че това е само първият етап, окончателният резултат предстои, което налага строго спазване на всички ограничения, съобщи БТА. 

Предвиденото след католическия Великден разхлабване на мерките бележи втората фаза на борбата с вируса: общественият транспорт ще може да се ползва свободно, но носенето на маски ще е задължително. Отворени ще бъдат магазините с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за строителни материали, градински и стайни растения, като в малките магазинчета до 20 квадратни метра, ще влиза само по един купувач. Навсякъде в търговските обекти носенето на маска също е задължително.

След първи май се предвижда да отворят фризьорските салони, а от средата на май да заработят и заведенията за хранене. 


Въпреки строгия контрол, който правителството налага, резултатите от новите мерки могат да проличат от статистическите данни по-късно, тъй като симптомите на заболяването се проявяват няколко дни след заразяване. Правителствената стратегия е да се пристъпи към по-бързо тестване, телефонното приложение "Стоп корона" на Австрийския червен кръст също ще допринесе за регистрация на контактите и ограничаване на заразените. Апликацията е доброволна и до момента е свалена от повече от 200 000 души. Новата стратегия предвижда и засилено тестване на пациенти в болници, старчески домове, на работещи в обслужващите ги фирми и на служители в супермаркетите. 

Постепенно болничните заведения ще се посветят в по-голяма степен на другите болни, ще се извършват отложените операции. Регистрираното от кардиологичните клиники намаляване на инфарктите с 40 процента може да се дължи на нерегистрирани инфаркти, получени вкъщи, което увеличава опасността от летален изход. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови