Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Познавате ли Арсен Венгер?

ОFFNews 31 октомври 2016 в 10:38 5293 0

Арсен Венгер е мениджър на Арсенал от 1996 г. и има повече от 1000 мача начело на "артилеристите". Любопитното е, че за толкова дълга кариера, той идва днес за първи път в България в качеството си на треньор. Неговият Арсенал ще се изправи срещу Лудогорец в двубой от Шампионската лига. Феновете на Арсенал в България подготвят специално приветствие към легендарния французин, като ще опънат огромно знаме в сектора си в 20-ата минута. Те имат уговорка с приятелите от фенклуба на Лудогорец да се включат също в специалния момент. Феновете на Арсенал знаят всичко за Венгер, но за останалите сме подготвили 20 любопитни факта за личността на французина.

1. През 1989 г. Венгер е поканен от тогавашния вицепрезидент на Арсенал Дейвид Дейн да гледа дербито с Тотнъм на "Хайбъри". Французинът тогава не говори добре английски и се налага двамата да си общуват повече с жестове, отколкото с думи.

2. Фен е на Борусия (Мьонхенгладбах). Няма любим тим във френската Лига 1, макар да е израснал в Страсбург. Венгер е пътувал по над 300 км, за да подкрепя любимия си германски тим.

3. Магистър е по икономика от Университета в Страсбург. Венгер обича да чете, а заради визията му на университетски преподавател го наричат "Професора".

4. Ценител е на виното, но винаги е пропускал традиционното за английския футбол вдигане на наздравица с мениджъра на съперниковия отбор след мач. За това той е бил яростно критикуван от колегата си в Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън. "Време е да приеме проклетата традиция", ядосваше се навремето Фърги.

5. Последният ден от трансферния прозорец е свещен за футболните мениджъри. През 2014 г. Венгер обаче го пропуска, защото има по-важна работа - среща с папа Франциск.

6. В кариерата си начело на Арсенал е печелил три титли. Венгер става първият небритански мениджър, печелил трофея на Острова, където през 1996 г. го посрещат със заглавието "Arsene Who?" (Арсен Кой?)

7. Започва треньорската си кариера на 33 г. Води отбора на Нанси, който изпада. "Няма да издържа дълго в тази професия. Разболява ме", казва тогава Венгер.

8. Футболната му кариера на професионалист е кратка. Той започва в Страсбург през 1978 г., когато е на 29 г. Преди това е бил аматьор.

9. Пише първата си книга пред 1997 г. и тя е посветена на престоя му в Япония начело на Нагоя. Името й е "Духът на победителя".

10. Обожава конете. "Израснал съм сред тези животни", споделя французинът.

11. Любимият му музикант е Боб Марли. Често цитира песните му. "Боб беше истински, а не "изфабликуван". Харесвам хора, които не вървят по утъпкани пътеки".

12. Забранява кетчупа в столовата на Арсенал. Променя изцяло храненето на играчите, които в началото недоволстват.
"Риба на скара, дори броколи на скара", оплаква се Йън Райт.

13. Два трофея убягват на Венгер в 20-годишната му кариера. Този от Шампионската лига и Купата на Лигата в Англия.

14. Французинът е пословичен със своята неточност. Веднъж закъснява за пресконференция с 4 часа. Веднъж пристигнал, обаче се държи професионално и отговаря на всички въпроси.

15. Говори шест езика - френски, английски, немски, испански, италиански и японски. За да усъвършенства английския си език се записва в университета в Кеймбридж.

16. Родителите му са "изпечени" бизнесмени. Те притежават първо бистро, а след това фирма за резервни части.

17. В Космоса има астероид с неговото име. Открит е от астронома и фен на Арсенал Йън Грифин през 1998 г.

18. Между 2010 и 2015 г. Венгер е женен за дългогодишната си партньорка Ани Бростърхаус, бивша баскетболистка. Двамата имат дъщеря Леа, родена през 1997 г. Разделят се преди година. Арсен обещава на Ани, че ще работи в Арсенал 5 години и ще се пенсионира. Е, на жената явно й е писнало да не си изпълнява обещанието повече от 10 години след поставения краен срок. Говори се, че новата жена до Венгер е френската рапърка Соня Татар.

19. Обвиняват го, че не харчи пари за трансфери, но не могат да го упрекнат, че е лош търговец. Купува Никола Анелка за 500 000 лири, а две години по-късно го продава на Реал Мадрид за 23,5 милиона. Не е зле.

20. Висок е 191 см, истински гигант. На 22 октомври навърши 67 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!