Българин с титла на слалом на купа "Тополино"

Любомир Тодоров 02 март 2012 в 17:41 2081 0

Алберт Попов
Алберт Попов

Надеждата на българските алпийски ски Алберт Попов постигна страхотен успех в 51-ото издание на най-престижното детско състезание в този спорт Купа "Тополино" - неофициално световно първенство за юноши старша възраст (до 15 г).

В конкуренцията на близо 90 състезатели от цял свят 14-годишният Попов триумфира в слалома. В най-техничната дисциплина той грабна златния медал с общо време от двата манша 1.25,16 минути. Попов "унижощи" конкурентите си, като останалият на второ място Матио Лорио от Франция бе по-бавен от българина с близо две секунди - 1,52 сек. Място в тройката намери и Лука Кръшманович от Хърватия, който бе по-бавен от шампиона с 2,16 секунди. Това е втора титла за България от състезанието в слалома. През 1985 г. Стефан Шаламанов спечели златния медал. Две години по-късно Момчил Манчев даде трето време в същата дисциплина. "Радвам се, че спечелих най-тежкото състезание в кариерата ми досега - коментира пред БТА Попов от Фолгария, където се провежда надпреварата. - Във втория манш трябваше да карам последен по трасето. То вече бе доста изровено, но успях да се справя. Никой не вярваше, че мога да победя. Накрая обаче дойдоха да ме поздравят за успеха."

"Очаквах Алберт да направи толкова силно състезание - каза треньорът на шампиона ни Ивайло Борисов. - Като се гледат разликите, изглежда че става дума за лесна победа, но не е така. Попов бе перфектен тактически и физически и в двата манша. Имахме притеснения заради пистата, но домакините се справиха. В предстоящия утре гигантски слалом ще рискуваме още повече".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!