Кой е опитвал двойната дузпа преди Меси и Суарес (видео)

Деян Спасов 15 февруари 2016 в 13:04 19809 0

Робер Пирес и Тиери Анри с екипа на Арсенал

В неделя вечер Барселона отново изуми феновете по целия свят след като Лионел Меси и Луис Суарес изпълниха индиректна дузпа. Вижте от кои обаче са се учили две от мегазвездите на световния футбол в изпълнението на този хитър приом.

Снощи вместо да отбележи своя гол номер 300 в испанското първенство от дузпа, Лионел Меси асистира от бялата точка на Луис Суарес, който по този начин вкара хеттрик при победата с 6-1 на каталунците над Селта Виго.

Факт е, че преди аржентинеца и уругваеца обаче и други големи имена в историята са реализирали след подобно изпълнение.

Рик Коопенс и Андре Питърс - 1957 година 

Иновацията стартират белгийците Коопенс и Питърс преди около 60 години в мач между Белгия и Исландия. Рик Коопенс застава зад бялата точка за изпълнението, чуква топката към Питърс, който му я връща и следва гол в мрежата на объркания исландски вратар Бьоргвин Хермансон.


Майк Требилкок и Джон Нюман - 1964 година

Носителят на Купата на ФА с Евертън Майк Требилкок отбелязва от двойна дузпа с екипа на Плимът срещу Манчестър Сити след асистенция на съотборника му Джон Нюман. Впоследствие Требилкок признава пред английските медии, че идеята за изпълнението на дузпата е била на треньора им Малкълм Алисън. 


Йохан Кройф и Йеспер Олсен - 1982 година

Може би най-известната двойна дузпа в историята на футбола завършва с гол на незабравимия Йохан Кройф. Мачът е Аякс срещу Хелмонд Спорт, а тимът на Кройф води с убедителното 4-0. От бялата точка той подава към Олсен, който му връща топката и знаменитият нападател бележи.


Изпълнението на Лионел Меси в неделя вечерта може да се тълкува и като подкрепа за борещия се с рака дългогодишен треньор на Барселона Йохан Кройф.

Тиери Анри и Флоран Малуда - 2013 година

Преди три години "Кралят", както е наричан от феновете на Арсенал Тиери Анри, участва за втори път в кариерата си в изпълнение на двойна дузпа. В приятелски благотворителен мач в Чикаго, организиран от Лионел Меси, Анри подава от бялата точка към сънародника си Флоран Малуда, който отбелязва.


Леонардо и Кайо - 2014 година

Подобни голове всъщност учудващо или не се вкарват и в корейското първенство. Преди две години в мач между Джеонбук Моторс и Поханг Стийлърс домакините побеждават благодарение на индиректна дузпа, изпълнена от Леонардо и отбелязана от Кайо.


Мухиби и Бунеджа - 2015 година

В приятелски мач между тунизийския Етоил Спортив и френския Олимпик Марсилия, спечелен категорично от французите, при резултат 0-4 играчите на Етоил решават да импровизират. Отсъдената дузпа в тяхна полза е изпълнена от Юсеф Мухиби. Той изненадващо чуква към Багдад Бунежда, който бележи в срещуположния ъгъл.

Робер Пирес и Тиери Анри - 2005 година

Разбира се, няма как да пропуснем може би най-големия провал при изпълнение на двойна дузпа. Френското дуо на Арсенал Робер Пирес и Тиери Анри опитват нещо доста необяснимо в мач от Премиършип срещу Манчестър Сити на стадион "Хайбъри".

След като Пирес вече е вкарал за 1-0 от дузпа в същия мач, той се подготвя да изпълни втория си наказателен удар в мача. Тогава обаче настава объркване. Пирес едва докосва топката и очаква, че Анри ще я отиграе. Нападателят за сметка на това я подминава, не осъзнавайки какво се случва.

Е, явно това изпълнение не винаги е най-добрият избор.



Дузпата е след 0:35 секунда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!