Навръх 3 март – събориха две бунгала в „Нестинарка“, собствениците съдят Община Царево

OFFNews - Бургас 21 март 2018 в 15:17 6128 1

Снимка zonaburgas.bg

Обвинения в незаконни действия към Община Царево и спорна процедура по събаряне на две бунгала в бившия къмпинг „Нестинарка“ отправят частни собственици. Навръх националния празник, без да имат възможност да обжалват, частна фирма започва да разрушава техни постройки, а полицията спира хората да влязат и да вземат покъщнината си.

Това разказва Христина Христова, която, заедно със семейството си, закупува бунгала и терени в бившия къмпинг. Те ги притежават от повече от 10 години. Двете спорни масивни постройки са на общинска земя, но преди години администрацията я продава на трето лице – съсед по имот на Христова, зад което стои фирмата „Оренда 777“. Опитали се да решат спора за земята, но неуспешно. Така се стига до 1 март, когато от Община Царево издават заповед за събарянето на бунгалата, на 2 март Христова е уведомена, а нa 3 март, в почивен ден, когато цяла България е в почивка, новият собственик на земята започва да бута постройките:

„Сутринта, в 9ч., пристига с трима полицаи и багерът започва да събаря. Дори не ни дадоха възможност да си изкараме от вътре нещата. Полицаите пазиха мен да не си вляза в бунгалата. Трябваше да има 14-дневен срок за обжалване, те са го писали, но не са го спазили. Вмъкнали са чл. 60 , според който това са опасни сгради. Аз не виждам да са опасни – на един етаж са, трайно хванати за земята…“, каза Христова.

Тя е завела дело и ще настоява да бъде обезщетена от Община Царево. Нейният адвокат, Евгений Мосинов, пояснява:

"Дали заповедта за премахването им е законосъобразна - ще реши съдът. Защото заповедта не е влязла в сила и е обжалвана от адресатите. Но дали са съборени законно на втория ден от издаването и на първия ден от връчването на заповедта, в неработен ден, трети март, без присъствие на представител на общината и с много спорна намеса на полицията, съм категоричен, че изпълнението е незаконно", коментира Мосинов.

Адвокатът добавя, че се създава впечатление, че в Царево е практика подобни заповеди да се издават в навечерието на почивен ден и да се изпълняват в самия почивен ден.

Кметът на Царево Георги Лапчев контрира, че са спазили закона, а с Христина Христова нямат спор, защото тя не е доказала собствеността си върху тези бунгала. Още през 2016 г., от общината назначават комисия, която да провери цялата територия на бившия къмпинг. Констатирани са множество нарушения за незаконно строителство и са издадени заповеди за събаряне. През ноември 2017 г. сме уведомили всички, които стопанисват подобни сгради и сме поискали документи, с които да ни покажат каква е тяхната собственост, допълва Лапчев. Но – връщайки се на конкретния казус, с Христина Христова, която разказа, че са съборени нейни бунгала, кметът пояснява:

"Има декларация, в която въпросната дама декларира и удостоверява, че тя не е адресат на документацията (която общината ѝ изпраща относно изясняване на собствеността - б.а.), тъй като не е нито собственик на земята, нито собственик на сградите, нито е извършител на постройките и това, всъщност, я прави адресат или я превръща в юридически субект, с който да се коментира. Тя отказва да получи всякакви документи, тъй като казва "Аз там не съм никой". И го е декларирала на няколко пъти", добавя кметът.

И, по неговите думи, общината няма общо с Христина Христова, администрацията е издала заповед за събарянето на собственика на земята, който го е извършил.

Кой е прав – в крайна сметка ще реши Бургаският административен съд. Делото е насрочено за края на месец април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови