Наши граничари в схема за трафик на бежанци (видео)

ОFFNews 21 март 2016 в 16:20 28474 26

Скандални кадри, от които се вижда участието на български граничари в трафика на бежанци през границата ни, бяха предоставени на OFFNews от председателя на легия "Антимафия" Григор Здравков.

Кадрите са заснети от гранична охранителна камера в района на Капитан Андреево между гранични пирамиди 289 и 292.

Според таймера на камерата, записът е направен между 00:29:13 часа и 01:30:03 часа на 29.12.2015 г.

(виж видеото в края)

На кадрите добре личи граничната бразда. Вляво от нея е България, а вдясно е Турция.

Добре се вижда как двама души от българската страна изчакват на мястото, през което трябва да минат бежанците.

Самите бежанци се появяват на 7:30 мин от началото на клипа. Три минути по-късно от българска страна се появява трети човек, който минава браздата и отива на турска територия, за да провери дали не са останали още бежанци от колоната.

На 18-ата минута от началото на записа двамата, които чакат на наша територия, вече са на метри от бежанците и внимателно ги оглеждат.

На 23-ата минута от началото на записа колоната от 60 нелегални мигранти минава браздата. Хората от българска страна са на не повече от 50 метра от тях, но не правят нищо.

Двамата каналджии от турска страна на няколко пъти необезпокоявано преминават границата.

Защо това е трафик и защо гранична полиция има участие

Това, което се вижда на записа, се е излъчвало директно в контролния център на гранична полиция и е имало дежурен, чието задължение е било да следи за трафика през границата.

По принцип граничарите не стоят на самата бразда. Те чакат на километър от границата да бъде подаден сигнал от системата за видеонаблюдение. Този път обаче са точно на мястото, откъдето ще минат бежанците.

Процедурата при забелязване на група от нелегални мигранти на турска територия, придвижващи се към нашата граница е, гранична полиция да уведоми турските си колеги и емигрантите да бъдат задържани още на турска територия, заедно с каналджиите.

От записа се вижда, че в продължение на 18 минути мигрантите са в обсега на стационарната камера. Отделно от това мобилните групи имат камери и бинокли за нощно виждане, с които следят полосата 5 километра навътре в турска територия. Това означава, че мигрантите са били поне час в полезрението на българските граничари. Те от своя страна имат постоянна връзка с турските си колеги и при желание за изпълнение на служебния си дълг би трябвало да алармират турските гранични власти и бежанците да бъдат задържани още на турска територия.

Самите турци също имат система за наблюдение и трафика на такава голяма група едва ли е възможен без тяхно участие.

Групата бежанци, която се вижда на записа, е задържана в 2 часа - половин час след края на записа, близо до бившата застава "Маточина".

Бежанците са транспортирани към бежански център.

Защо се прави всичко това?

Целта е бежанците да преминат границата и да бъдат заловени на територията на Р България. Ако те бяха заловени в Турция, нямаше да имат право на убежище. Но заловени на българска територия, те вече са наш проблем. Закарват ги в бежански център. Там или им дават документи, или чужденците "избягват" от бежанския център и се оказват на следващата ни граница - обикновено към Сърбия в района на Видин.

Редакцията се обърна с молба за коментар към председателя на Българска легия "Антимафия" Григор Здравков, който ни предостави кадрите.

Григор Здравков

Ето неговия коментар:

Този канал съществува повече от една година. Почва от района на Капитан Андреево и завършва в района на Видин. Аз твърдя, че това е един от най-големите канали за бежанци към Европа, през който минават и бойци от ИДИЛ и Ал Нусра.

Каналът е под покровителството на политци, високопоставени началници от Гранична полиция, както и на хора от най-високопоставеното ръководство на МВР.

Цената за преминаването на един бежанец от Турция към България е 500 евро. Само в този случай, за един час "работа" са изкарали 30 000 евро.

Технологията, по която се работи е следната:

Началници от нашата гранична полиция на турската граница звънят на дежурните граничари и казват: "Имаме сигнал за това, че голяма група бежанци ще преминат във вашия район. Не се занимавайте със случая, ние пращаме мобилна гранична група."

След което мобилната гранична група осигурява безпрепятствен достъп до бежанците на българска територия, за да си изкара парите.

А след като има сигнал, би трябвало да се обади в Турция и бежанците да бъдат заловени още там, а българските граничари да направят заградителни мероприятия само за нашите каналджии.

Видеото е заснето на 29 декември 2015 г., когато нямаше наплив на бежанци към Европа. А в момента напливът е много по-голям, а каналът продължава да работи.

Краят на този канал е във Видин, за което съм правил множество коментари в последните 7 месеца, но без никакъв резултат, коментира Здравков.

Той запита политиците и МВР:

Знаят ли за съществуването на този канал следните лица: Радослав Сотиров и Деян Моллов от Гранична полиция - Елхово и главният секретар на МВР Георги Костов?

Има ли МВР оперативни данни, че в канала е замесен бизнесмен, чието име нашумя покрай пътен инцидент в Пловдив.

Запознат ли е председателят на вътрешната комисия на парламента Цветан Цветанов, че с неговото име се спекулира и то се използва за натиск върху редовите служители на Гранична полиция?

Запознато ли е ръководството на МВР-Видин и Областната управа в лицето съответно на Коста Джунински и Момчил Станков за съществуващия канал за трафик на хора през Видин?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!