Наши граничари в схема за трафик на бежанци (видео)

ОFFNews Последна промяна на 21 март 2016 в 16:20 26194 25

Скандални кадри, от които се вижда участието на български граничари в трафика на бежанци през границата ни, бяха предоставени на OFFNews от председателя на легия "Антимафия" Григор Здравков.

Кадрите са заснети от гранична охранителна камера в района на Капитан Андреево между гранични пирамиди 289 и 292.

Според таймера на камерата, записът е направен между 00:29:13 часа и 01:30:03 часа на 29.12.2015 г.

(виж видеото в края)

На кадрите добре личи граничната бразда. Вляво от нея е България, а вдясно е Турция.

Добре се вижда как двама души от българската страна изчакват на мястото, през което трябва да минат бежанците.

Самите бежанци се появяват на 7:30 мин от началото на клипа. Три минути по-късно от българска страна се появява трети човек, който минава браздата и отива на турска територия, за да провери дали не са останали още бежанци от колоната.

На 18-ата минута от началото на записа двамата, които чакат на наша територия, вече са на метри от бежанците и внимателно ги оглеждат.

На 23-ата минута от началото на записа колоната от 60 нелегални мигранти минава браздата. Хората от българска страна са на не повече от 50 метра от тях, но не правят нищо.

Двамата каналджии от турска страна на няколко пъти необезпокоявано преминават границата.

Защо това е трафик и защо гранична полиция има участие

Това, което се вижда на записа, се е излъчвало директно в контролния център на гранична полиция и е имало дежурен, чието задължение е било да следи за трафика през границата.

По принцип граничарите не стоят на самата бразда. Те чакат на километър от границата да бъде подаден сигнал от системата за видеонаблюдение. Този път обаче са точно на мястото, откъдето ще минат бежанците.

Процедурата при забелязване на група от нелегални мигранти на турска територия, придвижващи се към нашата граница е, гранична полиция да уведоми турските си колеги и емигрантите да бъдат задържани още на турска територия, заедно с каналджиите.

От записа се вижда, че в продължение на 18 минути мигрантите са в обсега на стационарната камера. Отделно от това мобилните групи имат камери и бинокли за нощно виждане, с които следят полосата 5 километра навътре в турска територия. Това означава, че мигрантите са били поне час в полезрението на българските граничари. Те от своя страна имат постоянна връзка с турските си колеги и при желание за изпълнение на служебния си дълг би трябвало да алармират турските гранични власти и бежанците да бъдат задържани още на турска територия.

Самите турци също имат система за наблюдение и трафика на такава голяма група едва ли е възможен без тяхно участие.

Групата бежанци, която се вижда на записа, е задържана в 2 часа - половин час след края на записа, близо до бившата застава "Маточина".

Бежанците са транспортирани към бежански център.

Защо се прави всичко това?

Целта е бежанците да преминат границата и да бъдат заловени на територията на Р България. Ако те бяха заловени в Турция, нямаше да имат право на убежище. Но заловени на българска територия, те вече са наш проблем. Закарват ги в бежански център. Там или им дават документи, или чужденците "избягват" от бежанския център и се оказват на следващата ни граница - обикновено към Сърбия в района на Видин.

Редакцията се обърна с молба за коментар към председателя на Българска легия "Антимафия" Григор Здравков, който ни предостави кадрите.

Григор Здравков

Ето неговия коментар:

Този канал съществува повече от една година. Почва от района на Капитан Андреево и завършва в района на Видин. Аз твърдя, че това е един от най-големите канали за бежанци към Европа, през който минават и бойци от ИДИЛ и Ал Нусра.

Каналът е под покровителството на политци, високопоставени началници от Гранична полиция, както и на хора от най-високопоставеното ръководство на МВР.

Цената за преминаването на един бежанец от Турция към България е 500 евро. Само в този случай, за един час "работа" са изкарали 30 000 евро.

Технологията, по която се работи е следната:

Началници от нашата гранична полиция на турската граница звънят на дежурните граничари и казват: "Имаме сигнал за това, че голяма група бежанци ще преминат във вашия район. Не се занимавайте със случая, ние пращаме мобилна гранична група."

След което мобилната гранична група осигурява безпрепятствен достъп до бежанците на българска територия, за да си изкара парите.

А след като има сигнал, би трябвало да се обади в Турция и бежанците да бъдат заловени още там, а българските граничари да направят заградителни мероприятия само за нашите каналджии.

Видеото е заснето на 29 декември 2015 г., когато нямаше наплив на бежанци към Европа. А в момента напливът е много по-голям, а каналът продължава да работи.

Краят на този канал е във Видин, за което съм правил множество коментари в последните 7 месеца, но без никакъв резултат, коментира Здравков.

Той запита политиците и МВР:

Знаят ли за съществуването на този канал следните лица: Радослав Сотиров и Деян Моллов от Гранична полиция - Елхово и главният секретар на МВР Георги Костов?

Има ли МВР оперативни данни, че в канала е замесен бизнесмен, чието име нашумя покрай пътен инцидент в Пловдив.

Запознат ли е председателят на вътрешната комисия на парламента Цветан Цветанов, че с неговото име се спекулира и то се използва за натиск върху редовите служители на Гранична полиция?

Запознато ли е ръководството на МВР-Видин и Областната управа в лицето съответно на Коста Джунински и Момчил Станков за съществуващия канал за трафик на хора през Видин?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2016 в 22:06

Да, повечето милицонери... ясно е, че никой няма да се съгласи на орязване на заплати за сметка на униформи... всеки е готов да ходи мизерен и по 5-10 километра на ден отколкото да лиши семейството си от пари... Мисля, че важи и за частния сектор, щото аз и повечето не сме били цял живот милиционери. Аз съм един от тия дето не мислят, че ще се пенсионират в МВР... но да - изкарвам жертви служителите на улицата, щото ни връзват ръцете и ни късат кубинките докато се купуват нови Форд Кугар и едни Нисани... дето с тях не може да работим по бойното поле на границата, а ги карат баровците браздата браздата само на снимка. Работещото МВР е деполитизраното МВР, щото да не се питаме за чадърите в охранителна полиция и за 12 до 36 месеца присъдите за каналджииство който са смешни за парите в тоя бизнес...

22.03 2016 в 15:14

Граничарят, сега и жертви ли ще се изкарате?
Ясно е, че имате лоши униформи, оборудване, джипове и т.н. ама вие скачате чак като ви посегнат на 20-те заплати и 40-те дена годишна отпуска.
Мнозинството милиционери ако им предложиш нормални условия на работа за сметка на по-малко заплати и дни отпуска, веднага ще предпочетат раздърпаните униформи и раздрънканите джипове.

22.03 2016 в 12:05

демокрация баце, през комунизма щяха да получат контрола в тила, къмстлиите да чукат камъни.

В демокрацията е най-нормално да няма проблем и овчари, като бойко да водят българското стадо към кланицата..

22.03 2016 в 10:55

публичен разстрел за национално предателство!

22.03 2016 в 10:38

ТОВА Е КОМУНИСТИЧЕСКАТА КЛИКА - ГЕРБ , ДС и БСП - ура за червената сган!!

Българино, мисли, не бъди скот.

22.03 2016 в 08:59

Българската граничнаполиция е като бългерската полиция

ИЗЛИШНИ паразити, тъпи, корумпирани и алчни некадърници.

20 заплати ли? Само след обективна атестация !

22.03 2016 в 04:55

Казаното в материала не отговаря на това как се работи по границата, това което се пише в официалните МВР бюлетини също не отговаря на истината за работата по границата... Ако искате да плюете МВР - да, колеги се продават за пари, но и много работим по 20+ часа на наряд без да ни се плаща извънреден труд и при автопарк и техника останал от комунизма. Тази нощ спряхме 4 групи в рамките на 8 часа... без да се продадем, като половината от нас бяха вдигнати от къщите си и семействата в участък от границата в който няма ограда, няма нови униформи, няма служебни фенери, няма нови гуми, няма изграден път, няма и нови джипове... отскоро и няма ремонт на старите джипове и други работи няма... Това което ви интересува вас и нас е и е истина в материала е: РЪКОВОДСТВОТО НА МВР РАБОТИ СРЕЩУ МВР... рибата се вмирисва откъм главата и нас ни боли от това. И още нещо... всяко циганче от граничните села знае, че ТУРЦИЯ НЕ ОХРАНЯВА ГРАНИЦАТА СИ...

22.03 2016 в 01:23

Абе,като гледам мненията и вотовете на мненията над моето,май работата не е чак толкова пропаднала! Изглежда това което е нужно е да "излюляме" на близките стълбове ония 10% от "милите ни сънародници" , които засират пейзажа...

21.03 2016 в 23:24

Защо не ми отваря видеото?

21.03 2016 в 23:03

Публичен разстрел по съкратена процедура на продажните полицаи, покровителствуващите ги началници ведно с бежанците - резултата ще бъде решаване на бежанската криза през българската граница!