Започна проверка по разследването на OFFNews за граничари, замесени в трафик

OFFNews Последна промяна на 21 март 2016 в 19:32 5637 8

Започна проверка по разследването на OFFNews за български граничари, замесени в трафик на бежанци.

Тя се извършва по разпореждане на директора на главна дирекция "Гранична полиция".

До момента е установено, че на 29 декември 2015 г. към 2 часа е задържана група от 60 нелегални имигранти без документи за самоличност близо до българо-турската граница, в землището на с. Маточина. 

В хода на проверката ще се изяснят обстоятелствата, свързани с конкретния случай, включително действията на служителите.

По-рано днес публикувахме скандални кадри, от които се вижда участието на български граничари в трафика на бежанци. Записът ни беше предоставен от председателя на легия "Антимафия" Григор Здравков. Кадрите са заснети от гранична охранителна камера в района на Капитан Андреево между гранични пирамиди 289 и 292. Според таймера на камерата, записът е направен между 00:29:13 часа и 01:30:03 часа на 29.12.2015 г.

На кадрите добре личи граничната бразда. Вляво от нея е България, а вдясно е Турция. Добре се вижда как двама души от българската страна изчакват на мястото, през което трябва да минат бежанците.

Самите бежанци се появяват на 7:30 мин от началото на клипа. Три минути по-късно от българска страна се появява трети човек, който минава браздата и отива на турска територия, за да провери дали не са останали още бежанци от колоната.

На 18-ата минута от началото на записа двамата, които чакат на наша територия, вече са на метри от бежанците и внимателно ги оглеждат.

На 23-ата минута от началото на записа колоната от 60 нелегални мигранти минава браздата. Хората от българска страна са на не повече от 50 метра от тях, но не правят нищо.

Двамата каналджии от турска страна на няколко пъти необезпокоявано преминават границата.

Това, което се вижда на записа, се е излъчвало директно в контролния център на гранична полиция и е имало дежурен, чието задължение е било да следи за трафика през границата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2016 в 13:17

А доскоро се оплакваха, че нашите граничари биели .......

22.03 2016 в 05:49


Предния път когато стъпкаха границата, бях млад и красив, умеех да стрелям, да тичам из храстите с нож в зъбите, и морето ми беше до колене. Рамбо като рамбо - обикновен идиот. Бях сигурен че има старши началници, които знаят какво правят. Оказа се че не е баш така.
Оказва се също така, че тогавашните тъпи шапкари са били неимоверно по-умни и знаещи от сегашните. Тогава не разбирахме защо не ни даваха отличителните знаци, и защо ни смесваха с милицията. Но военно-технически въпроса беше решен, без съмнение. Сега разбирам какво са правили тогава, и се възшищавам от професионализма на тогавашния генералитет. Както и на дипломатите.
Като гледам какво става сега, съм сигурен че тогава не е стигнала само политическа воля, като през Балканските войни. Очевидно е също така, че и в момента някой се опитва да спаси поне границата. Но и че някой пречи на това.
Ще сгазят лука. През ум не ми е минавало, че някой ден ще трябва да уча деца на партизанство, а работата отива натам.

22.03 2016 в 01:06

И как разбра, че са гранични полицаи?... Виждат се каналджии. Хванати са след два часа. Не се връзвайте на кьорфишеците на тоя главест психопат, бе хора! Не, че ченгетата са стока, ама това си е партенка. Ако бяха ченгета, нямаше да се изтипосат точно пред термовизионната камера да преминават като на парад. Тъпи са, ама поне инстинкти за самосъхранение имат. От друга страна, това недоразумение веднъж не е казало истината. Всичките му "сензации" са все ялови. Той, завалийката се опитва да привлече внимание и все се бута в навалицата. Жалка работа...

21.03 2016 в 22:50

#голяма гад
А какви да са,балерини от Софийската опера??Много ясно си пише в статията,че камерите се следят в живо време от дежурен.И си е цяла схема.

21.03 2016 в 22:17

не, те не са граничари. защото такива отдавна няма. те са туристи, фитнес инструктори тръгнали за шипки.

21.03 2016 в 20:36

Основната маса бежанци влизщи в ЕС преминават през България . Бройките който се споменават като преминали през Гърция са насравнимо малки, съпоставени с тези които минават през България. Дали службите на ЕС не знаят, че Това става със санкция от най-високо политическо и държавно ниво. Участието на гранична полиция, другата полиция и службите е тайна само за тия които не моггат да броят. Делят се десетки милиони евра.прокуратура, следствие, медии..всичко е впрегнато.да потулва мащабната схема. Дали схемата е с руско участие, да изясняват службите на Германия и другите потърпевши. Щом до сега никой не е разобличил българското правителство в нагла измама и сътрудничество с каналджиите и тия зад тях, значи не искат...а защо не искат, ще разберем когато поискат.

21.03 2016 в 20:35

малка гад я излизай от еврото в джобовете !

21.03 2016 в 19:55

"Добре се вижда как двама души от българската страна изчакват на мястото, през което трябва да минат бежанците."
Абе ей, келеши с келешите, стига сте търсили евтина реклама ! Какво ви наведе на мисълта, че тези двама души са граничари, а ????? Трябва ли задължително да са граничари, или ако са наши трафиканти новината няма да е новина ???? Престанете да плюете по хората които пазят границата, само и само да угодите на някои фактори в министерството, като търсите как да прокарате съмнителни данни, от още по-съмнителни договорки ......