Чудовището в езерото, изпило водата на Перник (видео)

OFFNews 22 януари 2020 в 17:03 19940 3

Известната телевизионна журналистка Валя Ахчиева публикува втора част на разследването си за кризата с водата на Перник. 

То се нарича "Чудовището в езерото, изпило водата на Перник".

Във видеото се обяснява, че язовир „Студена” е изграден през 1955 г, а водата в него е била предназначена само за питейно-битови нужди. При работата на  ВЕЦ ”Студена” и производството на електроенергия от тази мощност не се губи вода. Колкото вода излезе от язовира, толкова преминава през ВЕЦ-а и толкова вода би трябвало да отиде за нуждите на населението.

Все пак през 2003 г. с язовира на Перник се случват събития, които преди това не са ставали. Тогава за първи път разрешения да ползват вода от водоема получават и две промишлени предприятия – „Стомана индъстри” и „Топлофикация Перник”. В случая не става дума за еднократен компромис, а за трайно решение, което и до момента върви съвсем легално. Разрешенията за водоползване се издават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. 

И каква е реалността в момента - питейният язовир "Студена" е празен, а язовир "Пчелина", чиято вода би трябвало да се използва за индустриални нужди, прелива.

„След втората част от нашето разследване топката за кризата в Перник отива в полето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), защото то отговаря за всички ВЕЦ-ове, язовири и за състоянието на водопреносната мрежа. Тук има много сериозни пропуски“. Това каза в предаването „Нещо повече“ по БНР журналистът Валя Ахчиева, която прави разследване за изчезналата вода на перничани.

„Никой не е отчел от 2014 година насам, след едно депутатско питане на „Атака“ в Народното събрание за състоянието на язовира и на ВЕЦ-а, че ВЕЦ-ът е изключително амортизиран и никой не си е направил труда да направи изчисления, да извика специалисти и да види какво казва науката за тези съоръжения, че гълтат повече вода и че тя вероятно отива за някой, на когото е нужна, без да се отчете и без да се плати. Още тогава е трябвало да бъде спрян ВЕЦ-ът. Но ако той бъде спрян, то тогава ще трябва да се спре и водата, която отива за някъде, неотчетена и неплатена“, отбеляза Ахчиева.

По думите ѝ, ако някой мисли сега да реши проблема, преди всичко трябва да се спре работата на ВЕЦ-а и някой да накара промишлените предприятия, след като имат разрешителни за водовземане от река Струма, да си вземат водата оттам:

„В регистъра на „Басейнова дирекция“ - Благоевград има още разрешителни, написани за „Стомана Индъстри“, и има действащо разрешително те да си вземат вода от Струма и от язовир „Пчелина“, но нищо от това не се е случило. Те си взимат вода от язовир „Студена“, която е евтина, чиста и гравитачна... Но този язовир, създаден за хората, трябва да си остане за хората. Трябва да се потърси отговорност на всички министри на регионалното развитие и благоустройството от 2014 насам и на тези на околната среда и водите от 2002 година насам“.

Валя Ахчиева разказа част от разкритията, направени по време на разследването ѝ:

„Според дневника на язовира декларираната вода, която би трябвало да минава през ВЕЦ „Студена“, вземайки вода от язовир „Студена“, не е тази, която отговаря на реално потребеното количество вода за електроенергия. ВЕЦ „Студена“ е много амортизиран и поема много по-голямо количество вода… ВЕЦ-ът е конструиран така, че водата тръгва от язовира по една обща тръба и за хората, и за промишлените нужди. Тази тръба минава през ВЕЦ-а, произвежда електроенергия и отново в обща тръба водата се отправя към града. Има разклонение на тази голяма тръба, мери се количеството, което отива в пречиствателната станция за питейно-битови нужди. Другата вода по другите тръби за „Стомана Индъстри“, за ТЕЦ „Перник“ и за екологични нужди не се мери там, откъдето тръгва“.

До какви изводи достига Валя Ахчиева, вижте във видеото!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

krasias

25.01 2020 в 18:57

При тецовете е същото положение произвежда се топла вода но за да се оползотвори по добре енергията се произвежда и ток, тоест тока е вторичен продукт. При този тип ВЕЦове е същото пуска се необходимото количество вода за питейни нужди и колкото се произведе ток толкова, просто допълнително се оползотворява кинетичната енергия на водата.

3000

2

krasias

25.01 2020 в 18:22

Така е когато журналист започне да се прави на инжинер, започва се писането на едни големи глупости и нищо повече. Дори и да е амортизиран ВЕЦа то пак няма как да пропуснеш повече вода през турбината, само ще се понижи произведената електроенергия, заради пониженото КПД на турбината. Всяка турбина си има определен праг на пропускане на вода в литри в секунда, за да повишиш този праг трябва да се вдигне напора, за да се вдигне напора трябва да се вдигне стената на язовира с 15 метра (на всеки 10 метра воден стълб имаме 1бар), и да чакаме язовира да се напълни. Само така можем да повишим дебита през турбината и да се произведе повече ток ама е малко сложно а. А и при тоя тип ВЕЦове производството на електроенергия се явява вторичен продукт, тоест оползотворява се само енергията на водата необходима за питейни нужди. Е не много сложно ама човек трябва малко да попрочете та да не се излага.

3000

1

Ilian Nikolov

22.01 2020 в 19:21

Нещо не разбрах - защо трябва да бъде спрян ВЕЦ Студена, след като водата само минава през него? Дали ще мине през него или ще го заобиколи през байпаса е все тая. Вода не се губи от ниското му КПД, просто енергията, която произвежда е по-малко заради амортизацията.

И как сметнахте липсващата вода на база произведеното от ВЕЦ-а по калкулация и нивото на язовира.. по тази логика водата се губи някъде между двете, което няма как да се случи при условие, че тръбата е директна.

Тук съвсем за балъци ни взехте.. или просто толкова са им умствените способности на "разследващите"..