Протестите на превозвачите блокираха София, Пловдив, Бургас и други големи градове

OFFNews 10 май 2022 в 10:22 3793 2

Снимка БТА/Ирина Шопова

Протестът в Пловдив

Пътните фирми излязоха на протест днес и блокираха движението в София, Пловдив, Бургас и други големи градове.

Превозвачите настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, временно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното от 1 юли разширяване на тол системата.

Протестът в София започна рано сутринта със струпването на камиони на "Цариградско шосе". Очаква се движението да е затруднено до 22 часа. В протеста в столицата ще се включат около 150 камиона и 50 автобуса.

Според предварителния план те трябваше да се насочат към Министерски съвет. Органите на МВР обаче не допуснаха превозвачите да влязат в града. Заради това за кратко бяха блокирани и четирите ленти на "Цариградско шосе".

В Пловдив пък са блокирани всички шест входа на града. На „Асеновградско шосе" се пропускат автомобили само през най-лявата лента. Това доведе до образуването на дълга колона. Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона, съобщава Нова телевизия.

БТА/Ирина Шопова

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. "Крайезерна". Шествието тръгва в 10.30 ч. и се очаква да премине през някои от най-натоварените булеварди.

В Благоевград също има протест. Превозвачите вече се събират на  88-ия километър на АМ "Струма", предаде БНР. Автошествието ще потегли в посока Симитли. Засега превозвачите нямат намерение да блокират пътища.

Очакват се още акции в Плевен, Ямбол, Дупница, Стара Загора, Варна, Русе и Чирпан.

Всичко започна миналата седмица, когато премиерът Кирил Петков се срещна с представители на бранша. Той не е отстъпил пред искането им да не плащат ТОЛ такси, заради което и превозвачите напуснаха срещата и се оплакаха, че Петков им е посочил вратата. Те обявиха национален протест на 18 май и множество акции преди това. Междувременно транспортният министър Николай Събев и регионалният - Гроздан Караджов категорично отхвърлиха искането на фирмите да не плащат ТОЛ такси, както беше решено от правителството на Бойко Борисов, което освободи тираджиите и автобусните фирми от пътни такси за второкласните пътища. 

"Няма безплатен обяд", каза вчера Гроздан Караджов пред бТВ, а превозвачите днес му отговориха със заплаха да блокират гранични пунктове, магазини и търговски центрове на 18 май, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови