Изборите в Хасково: Може ли малка партия да обърка сметките на тандема ГЕРБ-ДПС

Светослав Метанов 19 юни 2024 в 15:19 5537 3

Георги Пеев е световен шампион по плуване за трансплантирани
Георги Пеев е световен шампион по плуване за трансплантирани.

Тази неделя Хасково отново ще гласува.

В южния град изборите за общински съвет от миналата есен бяха анулирани заради масови нарушения. Затова хасковлии отново ще трябва да ходят до урните, само две седмици след като пуснаха бюлетини за Народно събрание и Европейски парламент.

В областния център за парламентарния вот активността на практика съвпадна със средната в страната - над 34% и под 35%. Сега обаче времето е още по-топло и хубаво, районът е аграрен и много от местните едва ли ще се на насочат към към избирателните секции, вместо да си гледат реколтата или да отидат за риба - прогнозата за времето е прекрасна!

Всичко това работи за наложения от години в Хасково изборен механизъм, в който ГЕРБ и ДПС са "дупе и гащи".

Двете партии в отработен синхрон диктуват случващото се в местния Общински съвет, а опозицията е крайно неубедителна. Според слуховете в града двете управляващи партии в момента правят всичко необходимо да елиминират възможностите да бъдат изненадани неприятно. И действат особено активно "в селата и ромските махали".

ПП-ДБ там няма ли?

Достатъчно е да споменем, че в Хасково местният лидер на ПП-тата е онзи странен образ, който бе нареден за министър на културата по време на правителството на Кирил Петков. Името му е Атанас Атанасов, но е по известен като Наско Културата. Впечатляващото е, че младежът дори не е в листата за общински съветници на ПП-ДБ за предстоящия вот. Не че това би помогнало много.

Иначе БСП в областния център от години на практика е занулена и маргинализирана. От Столетницата на практика не може да се очаква нищо и тя отдавна се е примирила с треторазрядната си роля в политическия миманс на регионално ниво.

Бившият дългогодишен кмет на града Георги Иванов отново е на терен като този път играе със Синя България. Това предполага партията на Петър Москов да получи присъствие в общинския съвет.

Възраждане също ще си приберат твърдия електорат, но на вота остава една доста сериозна неизвестна.

Възможно ли е една съвсем малка партия да обърка сметките?

За мнозина бе огромна изненада как "Глас Народен" на музиканта Светльо Витков от нищото събра изключително стойностна и супер силна листа за извънредните избори в Хасково. Тя е водена от Деян Янев, директор на местната езикова гимназия, която се смята за най-доброто училище в областта. Той е уважавана личност в града и вече се е явявал на парламентарни избори като част от Демократична България. Въпреки че не влезе в сградата с надпис "Съединението прави силата", Янев успя да събере впечатляващ брой лични преференции.

Вторият в листата на "Глас Народен" Красен Ангелов също е емблематична фигура от десницата в града, а третият - Георги Пеев е познато лице не само в тракийския град, но и на национално ниво. Той е единственият българин с два трансплантирани органа и е посветил живота си за популяризирането на каузата на донорството в България.

Миналата година Георги Пеев спечели златен медал на Световното първенство за трансплантирани в Австралия, а има и много отличия от европейски шампионати. Освен това той успя да изкачи връх Килиманджаро, отново в името на донорството. Той е и главен герой на филма "Живот от живота" на известния режисьор Стефан Командарев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    3

    ИАД

    19.06 2024 в 17:06

    Що се отнася до думите на Делянчо-мамин, че някой трябва да си събере "акъла" добре беше да го каже на български, та някой да го разбере.

    1000

    2

    ИАД

    19.06 2024 в 17:02

    Всичко ще си дойде на мястото само тогава, когато българските политици осъзнаят, че ДПС е проклятието за България, че е незаконно съществуваща, незаконно полулегално, тихомълком призната. Редно е това да се узакони, като се забрани дпс, а всички български граждани с турско самосъзнание гласуват без да се страхуват. В момента е обществена тайна, че в смесените региони те са силно зависими.

    11978

    1

    edin slep

    19.06 2024 в 16:50

    Ако сработи, може да бъде модел за други - силни местни личности.