Волт: 500 лв. глоба и затвор за избирателните комисии, които не отразяват гласове и преференции

OFFNews 10 юни 2019 в 10:47 2972 0

Европейска партия Волт предлага въвеждането на 500 лв. санкция за председателите, зам.-председателите и секретарите на избирателните комисии, които не отразяват правилно преференциите. За подобни прояви трябва да носят и наказателна отговорност.

„Това кой ще спечели дадени избори и с колко е ключово за това кой и как ще управлява България. Именно поради тази причина Волт има няколко предложения в тази насока", заяви лидерът на партията Настимир Ананиев.

Първата опция е да се въведат санкции за хората, които си позволяват да не зачетат вота на гражданите. Глобата трябва да се подложи на дебат и при по-голям обществен консенсус би могла да бъде увеличена. Освен това за неотразяването на гласове трябва да се търси и наказателна отговорност от поне 1 месец затвор.

Второто предложение е взаимствано от Ирландия и Англия. „Добре идея е да се създадат областни преброителни центрове. По този начин ръководството на избирателните комисии няма да има задължение да брои и оформя протоколи на своя глава. В т.н. наречените центрове ще бъдат монтирани камери, които позволяват преброяването да се следи на живо от всички желаещи", заяви Ананиев.

Той добави, че тази година са допуснати прекалено много грешки при отчитане на вота. Изчисления на Волт показват, че им липсват около 480 преференции само от машинно гласуване и няколко хиляди от хартиени бюлетини.

„От Волт призоваваме да се промени начинът на преброяване. Ако бъдат създадени областни преброителни центрове, това ще намали членовете на комисиите, което ще доведе до спестяване на средства от държавния бюджет. Освен това в тях трябва да работи професионална администрация, която не бива да е партийно обвързани и да слуша местните феодали", заяви Настимир Ананиев.

По думите му целта е да бъде гарантирана прозрачността на избора и да се даде възможност за реална и по-голяма представителност на партиите в местните и европейски нива на управление.

"Ние просто искаме честна битка на идеи и визии за бъдещето на България, а не служебните победи от последните няколко избора", заяви Ананиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !