Станислав Младенов: Депутатите поставят под сериозен риск следващото плащане по Плана за възстановяване

OFFNews 30 ноември 2022 в 12:01 665 0

Станислав Младенов

Снимка БСП-София

Станислав Младенов смята, че 2023 г. ще е годината на енергийната ефективност

Народните представители поставят под сериозен риск следващото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и експерт в Съвета по икономика към Градската организация на столичните социалисти Станислав Младенов. Основна причина за това, според него, е откровеното неглижиране от страна на депутатите на приемането на законите, свързани със задължителните промени, които трябва да бъдат направени, за да получи България второто плащане.

"В дневния ред на Народното събрание основно място заема Изборният кодекс. Остава впечатлението, че за депутатите е по-важно собственото им преизбиране, отколкото добруването на държавата и гражданите, коментира той. - Бих нарекъл това тяхно поведение арогантно. По този начин те абдикират от основното си задължение, а именно да обезпечат със законодателни промени целия процес на развитие на държавата. Не приемам подобно безхаберие, защото в някаква степен този План за възстановяване и устойчивост има характера на национална доктрина. Казвам това, тъй като към момента България няма нито един друг фундаментален документ на национално ниво".

Станислав Младенов отбеляза, че 2023-та се очертава да бъде годината на енергийната ефективност за България. "Предстои отварянето на серия от процедури, насочени в тази посока, обясни той. - Първите ще бъдат свързани с инсталирането на възобновяеми енергийни източници, включително и системи за съхранение на енергия в малките и средни предприятия. Втората е за изпълнение на енергоспестяващи мерки във всякакви видове сгради, както и за енергийна ефективност в публични сгради. Предстои също Министерство на енергетиката да отвори процедурата за фотоволтаични системи и системи за подгряване на вода за еднофамилните жилищни сгради. Сега тече общественото обсъждане и за процедурата за санирането на блокове".

Според Младенов, липсата на редовно правителство в един момент може да окаже изключително неприятно въздействие на целия този процес. "Служебното правителство и отделните министерства се справят много добре, предвид трудната ситуация, в която се намират, коментира той. - Експертите правят точно това, което е необходимо, за да върви работата по Плана за възстановяване и устойчивост. За съжаление, те няма как да изпълнят задълженията на народните представители, които трябва да гласуват законите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови