Плевнелиев: Основната ни задача е да успокоим нацията

OFFNews 17 юни 2014 в 14:19 2854 4

Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите. Сега е необходим здрав разум, за да не се компрометира волята на суверена. Влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне днес е най-голямата заплаха за България.

Това е казал президентът Росен Плевнелиев в началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който днес беше постигнато съгласие, предсрочните парламентарни избори да се проведат в периода 28 септември-12 октомври. 

След заседанието държавният глава обяви, че е постигнат консенсус за "плавен преход" по сдаването на властта. На заседанието Плевнелиев е изразил становището, че партиите, подкрепящи кабинета са дали ясен сигнал, че той не може да работи, да проведе неотложните реформи и да преодолее критично ниското доверие на гражданите.

"Липсата на диалог и самоцелното политическо противопоставяне със сигурност ще задълбочат тежката ситуация, в която се намираме и няма да решат нито един от наболелите проблеми. Затова апелирам за национално отговорно поведение. Нека оставим партийните страсти на заден план и покажем на народа друго, по-конструктивно лице на политическия елит в страната", е заявил Плевнелиев.

По думите му от политическата криза трябва да се търси бърз изход, защото задълбочаването й се отразява негативно на хората, бизнеса, икономиката и държавата. "Доказателство за това е сваленият преди дни кредитен рейтинг на България, за пръв път от много години. Важно е да покажем друг, различен и отговорен подход, като излъчим сигнал за смирение и за сътрудничество поне по стратегическите национални приоритети. Да покажем на народа и партньорите, че работим за стабилност и знаем как да я постигнем", се казва в изявлението на президента.

Плевнелиев е посочил и нещата, които според него правителството трябва да свърши в следващите месеци, за да бъде осигурен плавен преход. Сред тях е въпросът за това необходима ли е актуализация на бюджета, възможна ли е газова криза в страната покрай конфликта Русия – Украйна, въпросите около "Южен поток", споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020 година.

"Има критични и много рискови проекти, които могат рязко да дестабилизират финансите на държавата – например потенциална загуба на делото за АЕЦ „Белене“, кредиторите на БДЖ да удовлетворят вземанията си, продавайки мотрисите, дефицити и не разплатени задължения на болници и общини, както и замразените от Европейската комисия плащания по две оперативни програми", посочил е в изказването си президентът.

Според него свалянето на кредитния рейтинг на страната означава само едно - политическа нестабилност и липса на реформи. "Все още не е късно да стартираме важни и необходими за страната реформи, но след две до три години ще бъде фатално късно. Толкова е скъсен хоризонтът", смята държавният глава.

В изявлението му се казва още: 

Давам си сметка, че изпълнението на неотложните реформи е свързано със съответната политическа цена и затова залагам на обединението, като предлагам текст на декларация за политическо съгласие за реформи. Ще се радвам да я подкрепите. Надявам се всички съзнаваме, че най-тежката цена при липса на реформи ще я плати народът и нашите деца за десетилетия напред.

Поставям и темата за българския комисар в следващата Европейска комисия. Не си представям днес да дебатираме конкретни имена, но се надявам да излъчим към гражданите и към европейските партньори ясен сигнал, че България може по един достоен начин да определи своя комисар. В тежката ситуация, в която се намираме, на замразени плащания по две европейски програми и не добра репутация в Брюксел, е важно да излъчим безспорна кандидатура с доказани качества, с висока репутация на европейската сцена, за да получим добър ресор и защитим ефективно българския национален интерес.

Надявам се на конструктивен диалог. Има много важни решения за взимане и неотложни задачи за вършене. Има и приоритети, които ни обединяват. Основната задача е да се успокои нацията. Народът не е разделен, но има голяма опасност моделът на взаимна неприязън и тежка политическа конфронтация да промени това. Призовавам за повече добронамереност и диалог, за спокойствие и стабилност, като оставим тежкото партийно противопоставяне зад нас и гледаме напред. По важните за обществото въпроси оттук нататък е необходим национално отговорен подход. Народът има усет. Той лесно разпознава популизма, партизанския подход и тези които задълбочават проблемите. Вярвам, че успешни ще бъдат политиците, които предлагат работещи решения и постигат резултати по тях. Дневният ред на обществото не е политическото противопоставяне и кой - кого. Реалните проблеми на народа са работа, доходи, пенсии, здраве, демография, справедливост, корупция.

Затова намирам за особено важно днес да излезем с ясно послание към всички в и извън България за това какво предстои оттук нататък. Знам много добре докъде се простират правомощията ми като президент и по тази причина няма да посоча дали и кога правителството да подава оставка, но също така знам и своята отговорност пред нацията. Трябва да излезем пред гражданите с ясно послание и отговори на въпросите, които днес вълнуват всички. Продължава ли правителството да работи, с каква парламентарна и обществена подкрепа ще се ползва? Ако да, тогава няма какво да дискутираме и да се състезаваме в политическо остроумие. Управляващите да си носят отговорността и да решават проблемите. Ако това е невъзможно, то може ли в рамките на 42-ото Народно събрание да се постигне друг формат и състав на стабилно правителство? Ако не, то по правилата на демокрацията предстоят избори. Само след като дадем отговор и решение на този въпрос, можем да пристъпим към други важни стъпки, гарантиращи плавния преход към новото 43-ото Народно събрание.

Днешното заседание по правилата на КСНС се квалифицира като извънредно, най-малкото защото редовно заседание се свиква с 15 дни предизвестие. Не разполагах с такова време, защото обявих свикването на извънредно заседание преди седмица, в деня, в който мандатоносителят изненада всички, като посочи възможна дата за избори в края на юли. Опозицията отговори с дата 28 септември, а коалиционният партньор посочи три варианта, от които най-вероятен – края на ноември. Четвъртата парламентарно представена политическа сила предложи 20 юли. Сега разбирате защо в този ден заявих, че в ситуация на непредсказуемост и тежка политическа криза, най-лошото, което политическите лидери могат да направят е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания и дати за избори. Свиках днешното заседание, защото вярвам, че КСНС е добро място за дискусии, за постигане на единомислие и намиране на отговорни решения. С по-малко пропаганда и с повече добър тон и мисъл за хората, ще стигнем далече. Искам да ви уверя, че съм готов да бъда част от решението, но то зависи преди всичко от мандатоносителя и управляващата коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!