КСНС реши: Изборите ще са между 28 септември и 12 октомври

OFFNews 17 юни 2014 в 13:35 17627 17

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) не се обединиха около дата за предсрочните избори. 

След заседанието стана ясно, че е постигната договорка изборите да се проведат в периода 28 септември-12 октомври 2014 година. 

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че участниците в КСНС се обединили около идеята за "плавен преход" и предстоящи консултации за точната дата на изборите.

"Необходимо е достатъчно време за подготовка на изборите, за да не поставим под съмнение тяхната легитимност и резултати", каза президентът Росен Плевнелиев. По думите му: "Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите". 

По време на заседанието на КСНС президентът е заявил, че политиците трябва да успокоят нацията. "Готов съм да бъда част от решението за дата за предсрочни избори, но то зависи от мандатоносителя и от управляващата коалиция", е заявил президентът.

В изявлението на президента след заседанието на КСНС се казва:

Парламентарно представените политически сили, членове на Консултативния съвет за национална сигурност, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за:

1. Датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г.;

2. Определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт;

3. Ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.;

4. Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар;

5. Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

Позволете ми да благодаря на членовете на Консултативния съвет за национална сигурност за изключително коректния и добронамерен диалог, дебат, който имахме, за конструктивния и национално отговорен подход.

Вярвам, че днес взетото решение на Консултативния съвет за национална сигурност е една важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.

Пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че е взето решение правителството да подаде оставка едва след като бъде определена точна дата на изборите. Това щяло да стане след допълнителни политически консултации между парламентарните и извънпарламентарните политически сили. 

На излизане от президентството премиерът Пламен Орешарски беше освиркан от протестиращите, които се бяха събрали пред сградата от сутринта. Следван от министри от кабинета си, премиерът се упъти към сградата на Министерски съвет пеша. Протестиращи направиха опит да пресрещнат Орешарски, но не успяха заради поставените там метални заграждения.

Протестиращите се опитаха да блокират движението на пл. „Кн. Александър I”, но не успяха отново. Те скандираха оставка и свиреха със свирки.

Докато лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров даваше изявления пред медиите, симпатизантите на партията обкръжиха пространството през Президентството и скандираха „Атака победа”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!