Омбудсманът настоя за по-справедлива оценка от ТЕЛК и НЕЛК

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2020 в 15:34 1819 0

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за по-справедлива оценка от ТЕЛК и НЕЛК.

Ковачева написа становище и препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с проблемите на гражданите с медицинска експертиза. 

Становището е по повод публикувания на Портала за обществени консултации Проект за допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. Проектът е свързан с отмяна на т. III, от Върховния административен съд от Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти от Приложение № 2 към чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза.

„След влизане в сила на промените в Наредбата за медицинската експертиза, приети с Постановление № 152 от 26 юли 2018 г. на Министерски съвет, в сила от 3 август 2018 г., в институцията на омбудсмана постъпиха и продължават да постъпват много жалби от граждани, чиито процент - трайно намалена работоспособност (ТНР)/вид и степен на увреждане (ВСУ) е намален, вследствие промените в Наредбата“, акцентира омбудсманът в становището си. 

Ковачева припомня, че преди приемането на измененията в Наредбата за медицинската експертиза, нееднократно е препоръчвала да бъде преразгледана заложената в Проекта Методика за оценка на трайно намалена работоспособност в проценти и да бъдат предприети действия, с които да не се посяга върху правата на гражданите с множествени увреждания. 

Без пенсия за инвалидност остават граждани, на които е определен процент под 50 и хората с увреждания с определен процент от 50 до 70, които нямат действителен осигурителен стаж, необходим за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, допълва омбудсманът. 

„С разбиране към изложените в Доклада на министъра на здравеопазването мотиви и изнесената статистика, не мога да се съглася гарантирането на правата и социалната интеграция на хората с тежки увреждания да става за сметка на други хора с увреждания - тези с по-леки множествени увреждания. Намирам също, че борбата с т. н. фалшиви експертни решения следва да бъде осъществена чрез засилване на контрола, а не като се посяга на права на граждани, при които са налице реални заболявания и увреждания, нуждаещи се от социална подкрепа“, категорична е доц. Ковачева.

Освен становището, омбудсманът написа и препоръка до здравния министър. Тя гласи, да бъдат предприети действия за внедряване и стартиране на Информационната система за контрол на медицинската експертиза, в т.ч и да се популяризира нейната функционалност и възможности не само сред служителите в ТЕЛК/НЕЛК, медицинските специалисти, свързани с процеса на освидетелстване, но и сред гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови