ДПС: Няма доказателства за обвързаност между Порожанов и Пеевски

OFFNews 15 май 2019 в 12:29 2960 0

Няма доказателства Пеевски да е подал името на Румен Порожанов за земеделски министър. Така коментира народният представител от ДПС Халил Летифов вчерашното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която министърът на земеделието в оставка Порожанов е бил назначен заради обвързаност с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Летифов още коментира защо петима народни представители от ДПС гласуваха "против" решението за оставка на бившия земеделски министър Румен Порожанов и назначението на Десислава Танева на негово място днес.

"ДПС не е против оставката, а против това правителство и това мнозинство на националисти и популисти. Тъй като решението за оставката и за избирането на новия министър са в едно, ние затова гласуваме против правителството и против това решение. Не сме против оставката. Но ако бяха отделно, щяхме да сме "за" оставката и против "новия министър", коментира Летифов.

Според него въпреки смяната на земеделския министър, ситуацията и моделът си остават същите. Той обаче избягна да отговори дали правителството би трябвало да подаде оставка. "От първия ден сме казали, че това правителство с това мнозинство е вредно за страната. И две години сме свидетели на тези популизми и национализми. Няма нищо по-различно от това", коментира той. 

Той обвини БСП в същия национализъм и популизъм и заяви, че обвинението за обвързаност между Румен Порожанов и депутата им Делян Пеевски е безпочвено.

"Коментарът е такъв, че те също са от този модел на нацонализъм и популизъм. Не виждам никакви доказателства, всеки носи отговорност за действията си. А за поведението на БСП нека да каже Нинова - защо е такова и защо залитат по национализма и популизма. Изчерпаха ли тяхната програма и предложението за алтернатива?", попита той.

Лидерът на НФСБ и депутат от управляващото мнозинство Валери Симеонов отказа да отговори на въпроса дали Пеевски има нещо общо с назначението на Порожанов. Той обаче коментира, че оставката му е закъсняла, тъй като неведнъж я е искал  заради лобизъм. 

"Аз съм искал смяната му по-рано по темата за явния лобизъм, който беше приложен по промяната на наредбата за "Училищен плод и мляко". Лично съм я поискал от Бойко Борисов на Председателски съвет. Но не смятам, че това трябваше да бъде оповестявано публично. Така че в това отношение не търпя упрек", коментира Симеонов.

Според него трябва да се извършат промени и по регионалните дирекции, "където все още кадри на ДПС продължават да кадруват и да деребействат особено по отношение на стопанисването на държавните гори". Симеонов още изрази надежда, че новоназначеният министър на земеделието Десислава Танева няма да се поддава на лобизъм.

"Тя г-жа Танева е била министър, познава добре проблемите както в бранша, така и в министерството. Но мисля, че няма да ѝ бъде лесно, дано да не се поддава на лобизъм - поне в такава степен, на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на МЗХГ", коментира той.

Има основание да се извършват промени и по регионални дирекции, 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови