Чистачка на летище София убеди Борисов да спре обществена поръчка за 13 млн. лева

OFFNews 19 февруари 2016 в 15:24 42366 41

airport

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил прекратяването на още една обществена поръчка. За това стана ясно от съобщение до медиите на една от протестиращите на летище София чистачки, с която Борисов говорил лично. 

Хигиенистката Евелина Петрова написа в профила си във фейсбук: 

"Вярвате ли в чудеса?! Аз - Да!
Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора, и ще ни остави да работим на летището.
Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко което бошува в мен, но знам едно - удари ме гръм! Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да се почувства така значим. Аз съм чистачка, на която се обади Премиера. Господин Борисов спасява моето семейство, спасява нашите семейства!!! Ние знаем колко трудно ще бъде това за него. И точно поради тази причина още повече сме признателни и благодарни!
Господин Борисов, Бог да Ви благослови!".

Прекратената поръчка е в транспортното министерство и е на стойност 13 млн. лв.

Публикувахте от Бойко Борисов в 19 февруари 2016 г.

Конкурсът е за почистването на летище София. Според правителствени източници, този път съмненията на премиера били, че в разпределянето й е замесена компания на бизнесмена Александър Сталийски, твърди "24 часа".

За прекратяването на поръчката премиерът първо съобщил на чистачките на летище София. Заради техния протест под надслов "Летище София замириса" премиерът въобще научил за проблема с този конкурс, става ясно от публикация на чистачката във фейсбук група.

Бизнесменът Александър Сталийски бе сочен за един от най-близките на Борисов като двамата често спортували заедно, според медийни публикации. Освен с бизнес той се занимава и с културизъм и дори е шеф на федерацията. Името на сина на бившия военен министър от 90-те години Александър Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова излязоха и като едни от големите вложители във фалиралата банка КТБ.

Хигиенистката покани колегите си да благодарят на премиера при завръщането му от Брюксел:

"Колеги и колежки, всички, които искат да останат на Летище София, довечера пред Правителствена зала в 18.00 часа с деца, мъже и роднини, елате да изразим благодарността си на Единствения Човек в тази държава - Господин Премиера, Бойко Борисов. Човекът, който ни чу и разбра нашата болка!!!".

На 29 януари чистачките на "Летище София" излязоха на протест. С мълчалив и мирен флашмоб служителките на летището призоваха под прозорците на Министерство на транспорта - "Г-н Московски, спрете разграбването на Летище София".

Недоволството им бе породено от решение за отдаване на чистенето на летището на външна фирма, което означава, че чистачките биха загубили работата си или пък в "най-добрия" случай - биха работили при нежелан от тях работодател срещу значително по-ниски заплати.

Протестът принуди шефът на летище София Христо Щерионов да обяви, че средното нетно възнаграждение на чистачките е 1500 лева.  В тази сума се включва основната им заплата с всички допълнителни бонуси през годината. За хигиената на летището отговарят около 100 души, повечето от които са дългогодишни служители.

Служителите на летището, включително и чистачките, получават бонуси - 350 лева купони, 150 лева карта, коледна и великденска заплата и допълнително материално стимулиране всеки месец съгласно колективния трудов договор, както и се начисляват допълнителни пари за работа по време на празници и 1.1 на сто клас прослужено време. Така нетното средно възнаграждение е 1400-1500 лева.
В случая с летището високото заплащане не води и до високо качество, казва Щерионов. Средно на всеки три дни до ръководството постъпва жалба за хигиената на двата терминала. Затова и се пристъпва към наемане на външна фирма, която за по-малко пари да извършва почистването на Летище София, обясни няколко дни след протеста той. 

Чистачката Евелина Петрова беше категорична, че в случай не става дума за пари и че заплатата й е 1000 лева.

През декември за хигиенизиране на летището беше наета частна фирма, която да извършва дейността по почистване на терминалите. Чистачките излязоха с отворено писмо:

"На 23 декември 2015 г. Щерионов, без да спазва всякакви разпоредби на Кодекса на труда (без да проведе предварителни консултации с представителите на синдикатите и работниците, чл. 130, чл. 130а, чл. 130б), сключва договор за четири години с обединението от три фирми "Аеропорт Клийн" ДЗЗД за сумата от 13 048 704 лева. В момента ние заедно с консумативите, необходими за почистването на летището, струваме около 160 000 лева на месец. За година - 1 920 000 лева, или за четири години това са 7 680 000 лева. Летището, или по точно г-н Щерионов подписа договор за 13 048 704 лева за същата дейност. Като извадим от 13 048 704 лв. сумата от 7 680 000 лв. се получава 5 368 704 лева. С тази цифра изпълнителният директор на летището ощетява държавното предприятие", пише в отвореното писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!