Борисов: Ако мерките срещу COVID-19 бъдат отпуснати бързо, здравната система рухва до две седмици

Даниела Добрева 01 януари 1970 в 02:00 802 0

Ако мерките срещу коронавируса бъдат отпуснати прекалено бързо, има реална опасност здравната ни система да рухне след две седмици, а след това да рухнат и другите системи в държавата.

Това е казал премиерът Бойко Борисов на срещата си с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, съобщиха от кабинета.

Борисов напомнил, че страните, които закъсняха с въвеждането на ограничителните мерки, преживяха точно това и здравните им системи изпаднаха в критични ситуации. Той смята, че само с общи усилия България ще успее да премине по-леко през това тежко за всички изпитание.

„Винаги съм уважавал адвокатите и адвокатската общност. За мен е безспорно, че адвокатите сте неделима част от правовата държава", казал премиерът на Негенцова. Той обаче бил изненадан, че определени колеги на шефа на ВАдС са се почувствали обидени. "Моята цел е да спасим държавата в това трудно за всички ни време“, декларирал Борисов.

Той бил наясно, че при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена. „Заради пандемията масово, не само у нас, но и по целия свят, има икономически загуби и щети“, казал премиерът.

Ралица Негенцова изразила подкрепа за усилията на държавата в борбата срещу коронавируса. Тя представила пред премиера и предложения за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19. От съобщението от МС обаче не става ясно какви са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови