Вирус-рекетьор дебне в Skype

Николаос Цитиридис 09 октомври 2012 в 15:09 4345 6

Опасен вирус дебне в Скайп
Опасен вирус дебне в Скайп

Опасен "червей", който се разпространява чрез чат програмата Skype, може да изтрие данните от собствения компютър на потърпевшия и дори да го "принуди" да си плати 200 долара.

Вирусът се разпространява чрез скъсен линк, заради който разпознаването му е много трудно.

На екрана обикновено излиза съобщение от някой познат, гласящо например  "Уау, това ли е новата ти снимка на профила?", след което обаче е и линкът.

Повечето потърпевши са получили съобщението на английски език.

Ако кликнете върху линка, се сваля файл, който инсталира модифициран вариант на "червея" Dorkbot и осигурява отдалечен достъп до машината, която така може да стане част от botnet мрежа.

Върху нея може да се инсталира още по-зловреден софтуер, т. нар. ransomware - програма, която заключва собствения ви компютър и иска да платите - в случая 200 долара, при това в рамките на 48 часа - за да ви върне достъпа. В противен случай сте заплашени от изтриване на файловете в компютъра ви.

Потребителите може да видят и екран, който ги "предупреждава", че компютърът им е бил използван за посещаване на неприлични сайтове, нелегално сваляне на музика, нелегални залагания и др. подобни, a потребителят е заплашен, че за него ще бъде докладвано на "специалния департамент на правителството на САЩ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови