Учени отгледаха и изядоха лабораторен хамбургер

OFFNews 05 август 2013 в 16:55 1737 0

Лабораторното месо в тигана
Лабораторното месо в тигана

Първият лабораторно отгледан хамбургер беше изпечен и изяден на научна конференция в Лондон днес.

В своята презентация учените обясниха, че за направата на месото са иззели мускулни клетки от крава, след което в специални условия са го "отгледали".  

На вкус и вид хамбургерът бил почти идентичен с истински сандвич, закупен от ресторант за бързо хранене. Цветът на неизпеченото месо обаче бил бял, затова учените го оцветили със сок от червено цвекло и шафран, за да се доближат до желания ефект.

Професор Марк Пост от Маастрахтския университет в Холандия, чиято лаборатория отгледала месото, казва, че бургерът е безопасен и има потенциала да замени нормалното месо в диетите на милиони хора.

"Очаквах текстурата да е по-мека... Зная, че няма никакви мазнини в него, така че не знаех доколко сочен ще бъде. Близко е до месото, но не е толкова сочно. Консистенцията е идеална, но ми липсват солта и пиперът", заяви Ретцел след първата хапка.

Има опасения, че нарастващото търсене на месо поставя под значително напрежение планетата както заради необходимата храна за животните, така и чрез газа метан, който те отделят и така допринасят за глобалното затопляне. Екипът от Маастрихт използвал клетки от органични крави и ги поставил в хранителен разтвор за създаване на мускулна тъкан. След това те се развили в малки късчета месо. За приготвянето на бургер били необходими 20 000 такива късчета. Въпреки че е много скъпо, цената на култивираното говеждо вероятно ще намалее с увеличаването на производството и учените твърдят, че то ще бъде пуснато в продажба в супермаркетите след 10-20 години.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!