Портрети на нехайни чиновници красят окаяни пътища в Русия (снимки)

Вероника Шербанова 10 август 2012 в 16:25 2572 1

Александър Якоб:
Александър Якоб: "Всички улици ще бъдат приведени в ред". Снимка: ura.ru

В Русия са измислили нов метод за справяне с дупките по улиците. Или по-точно - срещу чиновниците, които не вършат работата си да следят за състоянието на пътищата, съобщава auto.mail.ru. Руски шофьори са започнали да рисуват лицата им и да изписват имената им върху асфалта.

Първоначално такава акция е проведена в Екатеринбург, където на разбит път са нарисувани карикатури на губернатора на Свердловска област Евгений Куйвашев, на кмета на града Александър Якоб и на председателя на Общинския съвет Евгений Порунов.

Те са изобразени така, че дупките напомнят визуално на усти, а до тях са цитирани техни изказвания с обещания за ремонти на пътищата. След появата на рисунките дупките са закърпени само след един ден.

Подобна акция е била проведена и във Волгоград, където улицата„На танкистите“, която била в много лошо състояние, се превърнала в истинска „Алея на славата“. Около всички дупки били изрисувани ярко жълти звезди, подписани с имената на ръководителите на града и областта.

„Всички знаят за Алеята на славата в Лос Анджелес, на която са увековечени имената на хората, направили много за световната музика и кино. Ние решихме да направим нещо подобно за нашите чиновници, за да им благодарим за дупките“, обясни организаторът на акцията Алексей Улянов.

Не всички обаче подкрепят своеобразния протест. Председателят на обществения съвет при Министверството на транспорта и управлението на пътищата на Волгоградска област Армен Оганесян например се обявил против „Алеята на славата“.

„Акцията е глупост и хулиганство“, категоричен е той. „Да се рисува на пътя е забранено, защото изображенията нарушават стандартите и отвличат вниманието на шофьорите. За да се реши проблемът, трябва да се вникне в него, а не да се крещи за него. Нашите пътища наистина са в много лошо състояние, но срещу това трябва да се борим по друг начин – да се участва в комисии, да се вземат решения, да се осигуряват средства“.

В България подобна акция беше организирана на 1 юни миналата година. Тогава дупките по няколко софийски улици бяха изрисувани с цветни спрейове, за да се обърне внимание на опасностите, които крият неремонтираните улици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови