Новата година е символ на ново начало, което се приветства с вкусна храна - много, много храна. Трапезите по целия свят са отрупани с различни ястия, като дълга юфка (символизираща дълъг живот), полски грах (символ за монети), херинга за изобилие и свинско за късмет. Вариантите са много, но идеята е една: Насладете се на храна и напитки, за да влезете в година на просперитет.
В този смисъл и малко помощ от Си Ен Ен ви представяме топ 10 порции за късмет от новогодишните традиции по света.
1. Hoppin' John, американски юг
Hoppin' John е ястие от полски грах с аромат на свинско и ориз. То често се сервира с ядки или други варени зеленчуци, както и царевичен хляб. Казват, че ястието носи късмет през новата година.
Hoppin' Joh има своите корени в африканските и западноиндийските традиции и най-вероятно е пренесено от роби в Северна Америка. Рецепта за Hoppin' John се появява още през 1847 г. в „Домакинята от Каролина“ на Сара Рътлидж и е преосмислена през вековете от домашни и професионални готвачи.
2. Дванадесет грозда, Испания
Хората в Испания традиционно гледат живо предаване от площад "Пуерта дел Сол" в Мадрид, където празнуващите се събират пред часовниковата кула, за да посрещнат Новата година.
Тези на площада и тези, които гледат у дома, участват в необичайна годишна традиция: В полунощ те изяждат по едно грозде за всеки удар на часовниковата камбана. Някои дори подготвят гроздето си – обелват го и отделят семките – за да са сигурни, че ще бъде възможно най-ефективно, когато дойде полунощ.
Обичаят започва в началото на 20-ти век и се предполага, че е измислен от производители на грозде в южната част на страната с голяма реколта.
3. Тамалес, Мексико
Тамалес, царевично тесто, пълнено с месо, сирене и други вкусни добавки и увито в бананово листо или царевична кора, се появява на почти всеки специален повод в Мексико.
В много семейства групи от жени се събират, за да направят стотици малки пакетчета, като всяка отговаря за един аспект от процеса на готвене, за да ги раздадат на приятели, семейство и съседи. На Нова година често се сервира с menudo - супа от шкембе и хомин, която е известна като лек за махмурлук.
4. Oliebollen, Холандия
В Холандия пържените маслени топки или oliebollen се продават на улицата и традиционно се консумират в навечерието на Нова година и на специални празнични панаири. Те са подобни на понички или кнедли, направени чрез пускане във фритюрник на лъжичка тесто с касис или стафиди и след това поръсено с пудра захар.
5. Marzipanschwein или Glücksschwein, Австрия и Германия
Австрия и съседна Германия наричат новогодишната нощ Силвестерабенд или навечерието на Свети Силвестър. Австрийските веселяци пият пунш с червено вино с канела и подправки, вечерят сукалче и украсяват масата с прасенца от марципан, наречени марципаншвайн.
Прасетата за късмет или Glücksschwein, които се правят от всякакви неща, също са обичайни подаръци в Австрия и Германия.
6. Юфка Соба, Япония
В японските домакинства семействата ядат соба юфка от елда или тошикоши соба в полунощ на Нова година, за да се сбогуват с изминалата година и да приветстват идващата. Традицията датира от 17 век, а дългата юфка символизира дълголетие и просперитет.
При друг обичай, наречен Мочицуки, приятелите и семейството прекарват деня преди Нова година в приготвяне на оризови питки Mochi. Сладкият, лепкав ориз се измива, накисва, задушава и начуква на гладка маса. След това гостите се редуват да отщипват парчета, за да ги направят на малки хлебчета, които по-късно се ядат за десерт.
7. Кралска торта, хляб, баница и други
Традицията на новогодишния хляб е тази, която обхваща безброй култури. Гърците имат Vasilopita - новогодишен хляб, французите Gateau или Galette des rois - Кралска торта. Мексиканците имат Rosca de Reyes, а българите обичат баницата.
Повечето от сладкишите се консумират в полунощ в навечерието на Нова година, въпреки че някои култури правят тортата/хляба/баницата на Коледа или Богоявление, 6 януари – и включват скрита монета или фигура, която символизира просперираща година за всеки, който я намери в своето парче.
8. Cotechino con lenticchie, Италия
Италианците празнуват Нова година с La Festa di San Silvestro, често започвайки с традиционно cotechino con lenticchie, яхния от наденица и леща, за която се казва, че носи късмет (лещата представлява пари и късмет).
Ястието завършва с chiacchiere – топки от пържено тесто, които се овалват в мед и пудра захар, и просеко. Ястията намират своите корени в Модена, но новогодишните празници процъфтяват в цялата страна.
9. Маринована херинга, Полша и Скандинавия
Тъй като херингата е в изобилие в Полша и части от Скандинавия мнозина в тези нации ядат маринована херинга в полунощ, за да донесат година на просперитет и изобилие. Някои ядат маринована херинга в сметанов сос, докато - с лук.
Едно специално полско ястие за новогодишната вечер от маринована херинга, наречено Sledzie Marynowane, се прави чрез накисване на цели солени херинги във вода за 24 часа и след това затворени в буркан с лук, бахар, захар и бял оцет.
Скандинавците обикновено слагат на новогодишната трапеза маринована риба, пастет и кюфтета.
10. Крансекаге, Дания и Норвегия
Kransekage, буквално торта с венец, е тортена кула, съставена от много концентрични кръгове от блатове, наслоени един върху друг. Това се прави за новогодишната нощ и други специални поводи в Дания и Норвегия.
Тортата се прави с помощта на марципан, често и с помощта на бутилка вино - заради височината си, и може да бъде украсена с орнаменти, флагчета и крекери.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
100
1
28.12 2023 в 19:51
Няма ли сладкари да я предложат масово ?! (ジ)
Последни коментари
САЩ забраняват визите за грузински длъжностни лица заради ''подкопаване на демокрацията''
''До последния ден на администрацията'': САЩ обявяват нов пакет оръжейна помощ за Украйна
''До последния ден на администрацията'': САЩ обявяват нов пакет оръжейна помощ за Украйна
Молдова обявява извънредно положение заради опасност от спиране на руския газ
Шефът на НАТО призова за увеличаване на разходите за отбрана за сметка на образование и пенсии