Какво ще се случи, ако се разтопи ледът на Земята

Последна промяна на 04 ноември 2013 в 14:24 19482 18

Европа, Снимка: National Geographic
Европа, Снимка: National Geographic

Какво ще се случи, ако се стопи целият лед на Земята? На този въпрос отговаря National Geographic.

На Земята има повече от 5 млн. кубически мили лед и според някои учени ще са необходими повече от 5000 години, за да може да се стопи изцяло. Ако продължим да увеличаваме количествата на въглерода в атмосферата, ние най-вероятно ще създадем планета без лед, със средна температура от около 26,7°C, вместо настоящата от 14,4°C.

Ако се разтопи ледът, нивото на водата ще се увеличи с над 216 фута (около 65 м). Това би означавало, че Лондон и Венеция ще останат в историята. След хиляди години, ако този сценарий се изпълни, Холандия отдавна вече ще е част от морето, както и по-голямата част от Дания.

В същото време Средиземно море ще се е увеличило неимоверно и ще е погълнало Черно и Каспийско морета.

Цялото Атлантическо крайбрежие на Северна Америка ще изчезне, в това число Флорида и Мексиканския залив. Хълмовете на Сан Франциско ще станат сбор от острови, а Централната равнина ще стане огромен залив. Редица градове, в това число и Сан Диего, ще изчезнат от картата.

В Южна Америка ще изчезнат Буенос Айрес. Ще оцелеят планинските вериги по Карибския бряг и в Централна Америка.

Ще бъдат наводнени земи, обитавани в момента от 600 млн. китайци. Такава съдба очаква още Бангладеш и по-голямата част от бреговете на Индия, а планините в Камбоджа ще се превърнат в острови.

В Австралия ще се образува море. Ще изчезне голяма част от крайбрежието, където в момента живеят повечето австралийци.

В сравнение с другите континенти бреговете на Африка ще останат по-малко засегнати, но Кайро и Александрия ще бъдат погълнати от Средиземно море. Увеличаването на температурите обаче ще направят по-голямата част от континента необитаема.

В източната част на Антарктика ледът е толкова дебел, че там се съдържат 4/5 от целия лед на Земята и може да изглежда, че е невъзможно да се разтопи. Особено имайки предвид, че е оцелял предишни периоди на затопляне. Напоследък изглежда леда започва да изтънява заради глобалното затопляне. По-топлата атмосфера задържа повече водни пари, които падат под формата на сняг над Източна Антарктика. Но дори този гигант не би издържал при затопляне на климата.

Подобно на леда на Гренландия, този на Западна Антарктика е бил много по-тънък по време на предишни затопляния. Затоплящият се океан топи ледените блокове отдолу. От 1992 г. насам се губят по 65 милиона метрични тона лед годишно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2013 в 18:55

Е, като напъплят климатичните бежанци от Бангладеш, които дотогава ще са още повече милиончета от сега, тогава хич няма да е смешно, ами и никой няма да се сети да чете велемъдрите ви слова...
Наздраве, и спете спокойно деца !

06.11 2013 в 17:59

Няма връзка между увеличаването на нивата на CO2 и увеличаване на температурата, дори и да има нивата на CO2 в атмосферата са прекалено ниски, в минали периоди са били до над 10 пъти по високи от историята на земята, а тогава не е имало хора. А дори и да има влияние, то трябва да се знае, че не хората са източник на CO2, то зависи от фактори, различни от хората. И разлика в средната температура от 14 до 27 градуса ми изглежда досте немислима за толкова кратък период. От началото на 20ти век до 21ви век, средната температурата се е покачила с 0.2 градуса.

06.11 2013 в 17:55

Е, и?
Имало едно време едни динозаври. После други. И такаааа, до края на светааааа!

05.11 2013 в 17:49

Не, аз ще ти обясня друго. Преди 7 000 години по бреговете на Черно море е съществувала древна и вебика цивилизация (извънземните не са и помагали, /тя си е била велика и самодостатъчна), но малко се вдигнало нивото на океаните, малко се вдигнало нивото на срледиземното море, малко се вдигнало нивото на Черно море, оппаа, то не било тогава море още, ама на станало, каквото станало и сега вече е море, пък великата цивилизация останала само в находките от Варна, едно гробище, където виждаме колко е била велика и древна.

05.11 2013 в 15:14

Така са мислели и траките, и римляните след тях също.
А пък шумерите са били и те доста напреднали, ама сега ги има само нарисувани на глинени таблички.

05.11 2013 в 15:11

Но малкия ледников период е настъпил бавно, а антропогенното изменение настъпва бързо.
Исторически - дори 1,5 градуса отклонение от средногодишната температура е предизвикал падането на египетската цивилизация 1650 BC и 200 години нулев период, само заради изригването на Хекла, изригването на Тамбора предизвиква "годината без лято", 1815-1816 е най нестабилния период в съвременната английска история, а пък 1848 година е годината на революциите в Западна Европа, след която тя вече не е същата.
Великото преселение на народите е също причинено от промени в климата и температурите, ако не знаете, едва ли едни хора на коне са решили ей така да се разходят дружно и да катурнат Рим.
Само потъването на Бангладеш и Индонезия е достатъчно за да се предизвикат мащабни сътресения.
А за Китай - и една провинция е достатъчна.

05.11 2013 в 10:00

Добре, може ли някой да ми обясни като на лаик...защо ако имаме лед с обем Х, превръщайки се във вода, ще получим обем Х+.
Кръгла нула съм по физика, за това питам. Шото например като пия ракия и ледчето вътре се разтопи, не полуавам повече течност в чашата :)

05.11 2013 в 00:43

а и България пак ке я има :)

05.11 2013 в 00:42

И като се юрнат ония ми ти ми имигранти и ко ша ги праим ни има къде да ги настаним ни работа да им дадем.
Сега сериозно по темата ... цялата статия е базирана на един хипер абсуредн модел онсоваващ се само на хипотезите и на догатките. Вижте че водата е заляла само ниските места и коритата на реките, никой не е взел под внимание ерозията и на места нестабилниял скален и почвен релеф на областите... А това ако се случи модела ще е коренно различен :)

04.11 2013 в 20:44

Ами супер! Румъния и Русия губят огромни територии, а също и Англия, Холандия, Дания. И кат се юрнат към нас едни ми ти емигранти ............