Колко добре ни познава Фейсбук всъщност

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2015 в 16:00 8441 4

Смятате, че никой не ви познава по-добре от семейството и приятелите? Грешите. Компютрите познават по-добре личността ни от нашите близки, показва експеримент с десетки хиляди доброволци, пише Би Би Си. 

Чрез анализ харесванията във Фейсбук може да се разбере какъв е характерът на потребителите. 

От екипа на Кеймридж признават, че изследването на личността е сложно. Но резултатите показват, че в това отношение компютрите се оказват по-добри от хората. 

В изследването са се включили 70 520 потребители на социалната мрежа. Всички са били анализирани чрез компютърна система, свързана с техните "харесвания".

Привлекателност, съвестност, екстровертност, невротизъм и честност са петте черти, обект на изследването. 

Всеки един от потребителите, включили се в експеримента, е попълнил личен въпросник. Роднини и приятели на участниците също са отговорили на въпроси, свързани с личността на своя близък, отнасящи се до същите пет личностни характеристики. 

Резултатите от проучването сочат, че един компютър познава личността на даден потребител по-добре от неговия колега, базирайки се само на 10 харесвания.

Компютърът предсказва чертите ни по-точно от приятел или съквартирант, когато анализира 70 харесвания. Необходим е анализ на 150 харесвания, за да може машината да надмине знанията на роднина.

Оказва се, че съпругата познава най-добре своя партньор. За да може компютърът да направи по-добър портрет на съпруга й, са необходими 300 клика на бутона "like".

"Това показва, че машините ни познават по-добре, отколкото смятахме досега", казва Майкъл Косински - съавтор и изследовател в департамента по компютърни науки в Станфордския университет в Калифорния. Той добавq, че това може да доведе до създаването на "емоционално интелигентни" компютри в бъдещето. 

Изследователи от университета в Кеймбридж и университета в Станфорд, казаха, че бутонът "Like" във Фейсбук може да ни издаде и поредица от лични данни, включително сексуална ориентация или политическа нагласа.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2015 в 11:46

У-у-уппппс!
грешка!
:)

коментара е от 14-ти
:)))))))))))

Ех да ви клатат злите анадолски демократи и борци за свобдна Сирия!
Толкова кривогъзи орки...


ЙоВчев, ЙоВче-е-еееевввв, назначи други. Тия не вършат работа бе пич. Рацградската червенобяза свиня ще ти се разсърди бе!
На расим плювналиев жена му пак ше ти се скара и ще те игнорне в туитър.

Абе като казах жена му, какво става бе, защо няма статийка как президеншата ни протестира на равна нога с орките на икономедия?
По-голяма сензация от това има ли в Европа?!
Защо подминахте тази новина?

20.01 2015 в 11:36

Много се извинявам за синчето ми, той не е добре психически и единственото занимание, което му доставя удоволствие е да пуска коментари в сайта. Моля, не му се сърдете, на всеки може да се случи!

16.01 2015 в 10:45

:D :D :D ако се съди по лайковете ми, няма начин да ме познава машината по-добре от мен или някой друг.
Това е предвидено от повечето мислещи потребители, затова или не лайкват всичко или абсолютно всичко. Другият вариант е да познаваш приятелите си и да адваш и лайкваш неща, които са им интересни, за да ги видят.
Аз лично съм на етапи :D
Нима това не ви е било ясно още когато сте помислили да лайкнете нещо. Събира се информация за всеки един потребител.

Мога да ви светна и защо в доста сайтове можете да влезете с ФБ акаунда си, или с този в Гоогле и тн.
Свързва се информацията ви в по-голяма база данни.
А после си говорим за анонимност. Шанса!!!

Имам още много да кажа по темата, но да не ви натоварвам :D

14.01 2015 в 17:02- Отче, искам да се изповядам.
- Направи си бейсбук и ми се разкарай от главата...