Ислямска кукла без лице за децата на мюсюлманите в Англия

ОFFNews 16 декември 2014 в 12:47 5919 4

Снимка Daily Mail

След като преди няколко години в Иран забраниха куклата "Барби", на пазара в Англия беше пусната нова кукла без лице, в съответствие със строгите правила на шериата, съобщава "Дейли Мейл".

Куклата без очи, нос и уста, е проектирана от дизайнера Ridhwana B, специално за мюсюлманските деца от по-строги семейства. Наречена е "Deeni" и се продава за £ 25 като "шериатосъвместима" .

Има критици, които определят куклата като "глупава" и казват, че представя остарели възгледи на някои хора за исляма като учение и не разбират, че мюсюлманството е част от съвременната култура.

Втората Божия заповед: "Не си създавай кумири" е приета абсолютно буквално в исляма като пълна забрана за изобразяване на всякакви живи същества – хора, животни и растения.

„Не копирай творенията на Бога, а ги изучавай“ – тази повеля е тласнала ислямското изкуство към изобразяване само на абстрактни фигури, но тя е и стимулирала и абстрактното мислене и от там и математиката през Средновековието. Това време, определяно за европейската култура като "тъмни векове", е било време на разцвет на науката и културата в ислямския свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови