Ислямска кукла без лице за децата на мюсюлманите в Англия

ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2014 в 12:47 5219 4

Снимка Daily Mail

След като преди няколко години в Иран забраниха куклата "Барби", на пазара в Англия беше пусната нова кукла без лице, в съответствие със строгите правила на шериата, съобщава "Дейли Мейл".

Куклата без очи, нос и уста, е проектирана от дизайнера Ridhwana B, специално за мюсюлманските деца от по-строги семейства. Наречена е "Deeni" и се продава за £ 25 като "шериатосъвместима" .

Има критици, които определят куклата като "глупава" и казват, че представя остарели възгледи на някои хора за исляма като учение и не разбират, че мюсюлманството е част от съвременната култура.

Втората Божия заповед: "Не си създавай кумири" е приета абсолютно буквално в исляма като пълна забрана за изобразяване на всякакви живи същества – хора, животни и растения.

„Не копирай творенията на Бога, а ги изучавай“ – тази повеля е тласнала ислямското изкуство към изобразяване само на абстрактни фигури, но тя е и стимулирала и абстрактното мислене и от там и математиката през Средновековието. Това време, определяно за европейската култура като "тъмни векове", е било време на разцвет на науката и културата в ислямския свят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2014 в 16:54

Тъй като куклата е женска,ще върви в комплект с камъни за пребиване.

16.12 2014 в 21:10

В ден, когато ислямът донесе мир на повече от 100 деца в Пакистан, ние сме се хванали с куклата...

16.12 2014 в 21:03

@01: Ти ли си критерият? Или просто е пе лесно да бъдеш расист? Разни хора, разни култури! Да не влизаме в дискусии, че Персийската (Иранската) история и култура са едни от най старите... Ама теб пък какво ли ти пука за културата :(

16.12 2014 в 15:39

циганска работа ЕЙ