Интернет скочи срещу Криско, СЕМ ще разглежда рекламата

Последна промяна на 10 август 2012 в 18:38 7276 20

Интернет обществото скочи срещу рапъра Криско заради рекламата срещу пиратството, в която той краде колата на момиче. Според сценаристите на рекламата, кражбата на автомобил е подходящ реванш за слушането на нелегално свалени песни. Клипът завършва с „Така е честно“.

Разбира се, подробността, че Криско няма издадени дискове, явно е незначителна. Музикантът бързо се нареди в списъка с превърнали се в обществено антипатични личности. Там вече се намира Асен Блатечки, който си докара гнева и най-вече подигравките на хората с клипа, в който краде саламите от хладилниците на хората, защото те сваляли негови филми от интернет, без да платят нищо за това.

OFFNews.bg потърси за коментар председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов. Той поясни, че говори от свое име, но че е добре запознат със случая. Ето какво каза той:

„Има една постъпила жалба от зрител срещу клипа. Предстои СЕМ да я разгледат. Аз персонално не бих гласувал срещу кампанията.

Съществува риск рекламата да бъде погрешно изтълкувана. Целта на рекламата е да заклейми кражбата на авторското право. Да каже, че това да ти откраднат музиката е все едно да ти откраднат колата.

Ние сякаш нямаме съзнанието за това. Склонни сме да гледаме на интелектуалната собственост и на авторските права по-свободно и не им даваме достатъчна тежест, в сравнение с правото на материално притежание. Тази кампания и този клип искат да променят това - хората да си дадат сметка, че интелектуалната кражба с нищо не е по-приемлива от материалната.

Причината е, че дълго време общественото съзнание остана глухо за този проблем. Друг въпрос е, че в света на интернет много трудно е вече интелектуалната собственост да се защитава по същия начин. Тези модели са отпреди 50 години, а нови такива няма. Това заслужава дебат.

Тази кампания звучи оправдано, но в някаква степен и тъжно, защото се опитва да защити нещо, което вече трудно може да бъде защитено. Съществува и един скрит упрек към нас - зрителите, че материалните блага ги поставяме по-високо от интелектуалните.

По начало рекламните послания са винаги по-бутафорни, по-скандални, хиперболизирани и по-абсурдни. В това им е риториката, иначе не биха могли да постигнат целта си. Според мен посланието тук е добре прецелено - това да ти откраднат песента е не по-малко лошо, отколкото да ти открадната колата.

А дали ще е Криско или Лили Иванова - това е друга тема.

Рекламата не оправдава кражбата на коли, рекламата осъжда кражбата на коли и казва, че това също толкова осъдително, колкото кражбата на интелектуална собственост. Лош прочит е, че тя подтиква към кражба на коли или нещо подобно. Криско е отрицателен герой в този случай. Задига колата, за да покаже, че тези, които задигат интелектуална собственост, са не по-малко лоши.

Аз също бих потърсил по-харизматични образи от избраните в рекламите... от Криско например.

Във форумите е аудиторията, която се ползва от интелектуалната собственост и която защитава това свое право. Там дебатът не е просто за рекламата, за това как да бъде защитавана интелектуалната собственост.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2012 в 01:29

Този сезон ефирът в радиото се заля масово с блудкави БГ песни, единият искал да си гаси телефона, другия най-обичал почивните дни...като му видях сополиват физиономия се чудя от какво ли се преуморил. Та не мога да смогна да сменям радиостанцията като чуя тия бъл вочи. Много ама вече много рядко гледам телевизия особенно наша родна и изведнъж гледам тази реклама сякаш ме шибна като шамар, бе аз не мога да му слушам глупостите на какъв бил този Дриско, щял да тръгни някой да му ги краде ...бе синковец на времето това дето сега го пееш беше тоялетната ми лирика ...Много ме нарадва коментара, що краде колата на тази крехка мома ? Колко ли пари е платил за тъпата реклама, питам за да си направя сметка дали имам за хвърляне толкова пари щото ми се ще да направя реклама в която спирам да радиото още като чуя "Дриско" и си късам билета като разбера , че участва Асен Блатечки ....това е хумористи родни ...мислете . Па ако вземете и да поработите няма да е зле , авно не ви бива сега торентите ви криви

11.08 2012 в 16:09

Одриско Криско все пак разказва добре песните си. Най-лошото е , че все някой за младите трябва да е Секс символ , за да се пише в медиите . . Като нямя друг "Баба либи и келчо" !!!,

11.08 2012 в 11:12

Абе хората са си го казали - не е луд тоя дето яде баницата. Как очакват да се осъзнаем, че крадем, при условие, че ни се поднася достатъчно удобно? Рекламата е малоумна, а още по-малоумен е коментара на представителя на СЕМ, който нищо не спомена за конкретно разрешаване на проблем, или дори някакви фантастични идеи за това, а ни анализира реклама като единадесетокласник! Баси простотията! Измислете си начин да си пазите труда - нашия никой не го пази, ония, физическия дето е, материалния, саламовия!!! Не очаквайте, че ще се откажем от малкото ни удоволствия, завладяни от "мръсна" съвест!

11.08 2012 в 02:06

Хах, тази "реклама" ме разсмя!
Мнъх, иначе в Бг ако искат да решат проблемът с "кражбата" трябва да вдигнат малко заплатите и стандарта и тогава хората може да имат пари да подкрепят любимите си музиканти.

11.08 2012 в 01:45

А, и дето писа един във фейсбук, що сополанкото не открадна колата на Любо Чука, а избра някаква безобидна женица? Нали е ербап хулиган? Ето това щеше да е истинска акция. Да, ама не. Боклуци.

11.08 2012 в 01:40

Ах моля ти се, как грижливо този мистър доцент ни е обяснил идеята на тъпата реклама! Щото е толкова сложна, че трудно се разбира, нали. Висша математика.
Не е проблемът в нашия телевизор, доцентче, а в кухите тикви на такива като теб и създателите на клипа. То бива тъпота, бива наглост, бива примитивизъм, ама тия падат под всеки поносим праг. Добре, че не гледам телевизия. Явно и тоя сопол дриско си е мислил, че му е паднал шанс да се прочуе. Ядец батенце! Спечели си краткотрайно презрение и скорошно забвение. Почивай в мир.

10.08 2012 в 23:23

Проблемът е в начина, по който е направена тази реклама. Изключително нагла е особено в изпълнението на Криско. И какво значи Криско е в ролята на "лошия герой" - демек хората на изкуството са някакви анти герои, така ли? Според мен, тук реакцията на хората не е толкова срещу пиратството и факта, че го атакуват с тази кампания. Дебатът по-скоро е за или против малоумните реклами, които те карат да си изхвърлиш телевизора и никога повече да не правиш грешката да гледаш телевизия пак! Един важен въпрос е опорочен, съсипан, унищожен от некадърно измислен и реализиран сценарий! А внушението "зъб за зъб", "око за око", е повече от скандално! Така ли ще ни накарат да не теглим записи и филми? Според мен предизвикват точно обратната реакция. Хората ще започнат да теглят напук или поне с доста по-чиста съвест от преди тази кампания :)) А и ще се настроят срещу хората на изкуството, представени по този дразнещ и нагъл начин... Две неща дразнят най-много в тази кампания: телевизията, която прави тази кампания и измислените сюжети и сценарии. А и да приравняваш тегленето на записи с престъпления от типа "кражба с взлом" (първа серия) и кражба на кола (втора серия) е просто нечовешка простотия! Дори в наказателния кодекс има различна степен на дадено престъпление. Какво се опитват да ни внушат? Че пиратството е престъпление, едва ли е толкова сериозно колкото кражбата на кола и влизането с взлом, ли? С нетърпение чакам трета серия - наглостта на сценаристите ще стигне ли до "забавен" сценарий с отвличане, убийство? Защо не? Така както са тръгнали, хич няма и да се учудя да го направят...

10.08 2012 в 23:08

Тоя пък къф е?

Аз слушам Soulfly и съм си купувал всичките им албуми.
А и пиратски да бяха едва ли Макс Кавалера щеше да дойде да ми краде колата за отмъщение.:)

10.08 2012 в 22:53

Гриско не с лошо де ;) X5O!P%@AP[4PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

10.08 2012 в 22:43

Гриско бегай бате не струваш, не се напъвай повече да не оцапаш гащите.