Интернет скочи срещу Криско, СЕМ ще разглежда рекламата

10 август 2012 в 18:38 8031 20

Интернет обществото скочи срещу рапъра Криско заради рекламата срещу пиратството, в която той краде колата на момиче. Според сценаристите на рекламата, кражбата на автомобил е подходящ реванш за слушането на нелегално свалени песни. Клипът завършва с „Така е честно“.

Разбира се, подробността, че Криско няма издадени дискове, явно е незначителна. Музикантът бързо се нареди в списъка с превърнали се в обществено антипатични личности. Там вече се намира Асен Блатечки, който си докара гнева и най-вече подигравките на хората с клипа, в който краде саламите от хладилниците на хората, защото те сваляли негови филми от интернет, без да платят нищо за това.

OFFNews.bg потърси за коментар председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов. Той поясни, че говори от свое име, но че е добре запознат със случая. Ето какво каза той:

„Има една постъпила жалба от зрител срещу клипа. Предстои СЕМ да я разгледат. Аз персонално не бих гласувал срещу кампанията.

Съществува риск рекламата да бъде погрешно изтълкувана. Целта на рекламата е да заклейми кражбата на авторското право. Да каже, че това да ти откраднат музиката е все едно да ти откраднат колата.

Ние сякаш нямаме съзнанието за това. Склонни сме да гледаме на интелектуалната собственост и на авторските права по-свободно и не им даваме достатъчна тежест, в сравнение с правото на материално притежание. Тази кампания и този клип искат да променят това - хората да си дадат сметка, че интелектуалната кражба с нищо не е по-приемлива от материалната.

Причината е, че дълго време общественото съзнание остана глухо за този проблем. Друг въпрос е, че в света на интернет много трудно е вече интелектуалната собственост да се защитава по същия начин. Тези модели са отпреди 50 години, а нови такива няма. Това заслужава дебат.

Тази кампания звучи оправдано, но в някаква степен и тъжно, защото се опитва да защити нещо, което вече трудно може да бъде защитено. Съществува и един скрит упрек към нас - зрителите, че материалните блага ги поставяме по-високо от интелектуалните.

По начало рекламните послания са винаги по-бутафорни, по-скандални, хиперболизирани и по-абсурдни. В това им е риториката, иначе не биха могли да постигнат целта си. Според мен посланието тук е добре прецелено - това да ти откраднат песента е не по-малко лошо, отколкото да ти открадната колата.

А дали ще е Криско или Лили Иванова - това е друга тема.

Рекламата не оправдава кражбата на коли, рекламата осъжда кражбата на коли и казва, че това също толкова осъдително, колкото кражбата на интелектуална собственост. Лош прочит е, че тя подтиква към кражба на коли или нещо подобно. Криско е отрицателен герой в този случай. Задига колата, за да покаже, че тези, които задигат интелектуална собственост, са не по-малко лоши.

Аз също бих потърсил по-харизматични образи от избраните в рекламите... от Криско например.

Във форумите е аудиторията, която се ползва от интелектуалната собственост и която защитава това свое право. Там дебатът не е просто за рекламата, за това как да бъде защитавана интелектуалната собственост.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!