Quantcast

Да се ожениш като във „Време разделно“ (снимки и видео)

Симона Костадинова Последна промяна на 11 юли 2014 в 13:12 76118 2

1/1

Снимка Виктория Адонова

Двойка сключи брак на традиционна българска церемония, пресъздаваща тази между Манол и Елица от филма „Време разделно”.

Младоженците се казват Денислав Денев и Виктория Денева и са от Силистра. Те бяха венчани от отец Иван от Нови хан по време на на третото издание на националния фолклорен събор "Лудогорие", който се проведе на 5 и 6 юли в парк "Пчелина".

Двойката уважава и пази традициите на българския дух. Именно това е причината Денислав и Виктория да решат на сватбата си да пресъздадат венчавката от „Време разделно“.

Младоженците се занимават с традиционни занаяти, които са наследили от дедите си - бабите и дядовците булката по майчина линия са били скулптори и художници. Сега тя се занимава с дърворезба. Предците на младоженеца пък са владеели коларо-железарския занаят, той е кожар.

„Благодаря на всички наши приятели и роднини, които ни уважиха! Благодаря на Българите от Добруджа, Лудогорие, Родопите, Северозапад, Югозапад, Югоизток, Шопско, Централен балкан, Тракия, Пиринско, Черноморието, Странджа и Сакар за това, че облякоха най-красивите си дрехи и бяха наши гости! Наистина беше прекрасно да видя толкова много българи на едно място,милеещи за българщината! Останете в здраве, щастие и радост!“, пише в социалната мрежа булката няколко дни след венчавката.

Гостите на събитието бяха около 1000 души. Те бяха облечени с народни носии и седнаха на 5 софри, дълги по 80 метра, с което поставиха балкански рекорд за най-дълга сватбена софра. Гощавката бе с 300 погачи, 1/2 тон вино, 200 кг сирене, 13 агнета и 7 казана с 150 килограма боб.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2014 в 09:42

Крaсотa и силa. Бългaрскa. Зaпaзенa от векове. Въпреки турското робство. И въпреки нaй-стрaшното, зaщото неосъзнaвaно вече -духовно робство. Зaщото дa не се зaбрaвя, че стaрите бългaри не сa християни. Християнството е подменило сaмоусещaнето нa бългaрите кaто нaрод и произход. Бългaрия е основaнa преди дa дойде християнството. След него е билa по-дълго в робствa, отколкото свободнa. Християнството използвa чистия бългaрски дух, зa дa се рaзвивa. Но всъщност прaви хорaтa духовни еничaри в ползa нa товa чуждо(еврейско) учение.

11.07 2014 в 13:56

Тъй като Вики и Деньо са ми приятели, искам да уточня някои работи, защото тези неточности минават от сайт в сайт и от вестник във вестник.

Това НЕ е пресъздаване на епизода от филма - просто е взета идеята за такава сватба на открито.
Деньо е КОЖАР (сарач), а не ножар. ;-)

Другото горе-долу е вярно. Е, не са от Силистра (просто в момента живеят там), булката е с тревненска носия със сокай, Деньо с добруджанска (носят носиите на родните си места).

Всички гости се допускаха само в народни носии, дори и приятелите. Тъй като нямам такава не отидох...