Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

20 години от първия пратен SMS

Николаос Цитиридис 04 декември 2012 в 11:16 1433 0

20 години от първият пратен SMS. Снимка sxc.hu
20 години от първият пратен SMS. Снимка sxc.hu

Преди 20 г. съобщението "Честита Коледа" се превръща в първия SMS. На 3 декември 1992г. започва една същинска революция в комуникацията.

"Понеже през 1992 г. мобилните телефони още нямаха клавиатура, написах "Merry Christmas" на компютъра си и след това го изпратих на Ричард Джарвис от "Водафон", който по това време беше на коледния купон на фирмата", разказва Нийл Папуърт пред "Гардиън". По онова време той е бил 22-годишен софтуерен програмист от екип за създаване на SMS-център на "Водафон" в Нюбъри.

Според данни на Informa Telecoms & Media през 2011г. са изпратени близо 10 трилиона SMS-а са. През 1995 пък са изпращани едва 0.4 кратки съобщения месечно.

Доклад на Ericsson ConsumerLab от 2012 г., изпращането на текстови съобщения е любимият начин за връзка между тийнеджърите. 

Според специалисти това убива владеенето на книжовния език, но според други децата, които често си обменят съобщения, те се смятат за по-грамотни от връстниците си, четат и пишат по-добре.

SMS - "Shor Message Service" в превод "Услуга за кратки съобщения", се е превърнал в един от най-успешните начини за комуникация.

Днешните смартфони бавно, но славно заместват смс-ите, като вместо тях потребителите използват чатове, за които не се плаща, а се изисква само мобилен интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!