Астрономическото лято идва с дъжд и гръмотевици

OFFNews 21 юни 2015 в 08:09 4831 0

Астрономическото лято, което настъпва днес в 19 ч. и 38 минути, идва с дъждове и гръмотевици.

В най-дългия ден от годината - 15 часа 19 минути и 32 секунди - ще е облачно в цялата страна. На много места от запад на изток ще превали, около и след обяд – с гръмотевици. Възможни са интензивни валежи, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН.

В пет области е обявен жълт код заради обилните валежи. Те са Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив и Кърджали.

Ще се усили северозападният вятър, в Дунавската равнина и източните райони – до умерен. Дневните температури ще се понижат и максималните в повечето места ще са между 19° и 24°. След обяд от запад валежите ще спират, а по-късно и облачността ще се разкъсва и намалява.

Над планините ще се развива значителна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на места интензивни. Вятърът по билата ще е умерен до силен – от северозапад. На 1200 метра максималната температура ще е около 15°, на 2000 метра 8°.

По Черноморието преди обяд ще има и слънце, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми. Вятърът ще е до умерен от северозапад. Максимални температури на въздуха ще са 22°-24°. Температурата на морската вода е 22° - 23°. Вълнението ще е около 2 бала.

Най-важното
Всички новини