Затворници получиха три години, изнасилили съкилийник

OFFNews 28 януари 2015 в 11:05 11899 7

Затворници получиха три години, изнасилили съкилийник

Деян Михалев, Петър Благоев и Мартин Тодоров получиха окончателно по 3 години строг тъмничен затвор, след като Върховният касационен съд ги призна за виновни за изнасилване на съкилийник.

В началото на декември 2009 година, в съучастие като съизвършители в затвора Варна, са извършили "действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употребили сила", съобщиха от Варненския окръжен съд (ВОС), който пръв наложи осъдителните присъди през 2013 година. Сега решението е потвърдено и на последна инстанция. 

Мотивите, с които ВОС осъди тримата, е че те са осъждани нееднократно. През 2009 г. Диян Михалев и Петър Благоев били в затвора с присъди от по 2 години и 11 месеца за това, че участвали в група за разпространение на наркотици, ръководена от Николай Тошев- Чирпанския. Последният беше задържан при спецакция на прокуратурата миналата седмица за участие в група за мокри поръчки.

Третият от насилниците, Мартин Тодоров, е бил осъждан за присвояване, грабежи и измама. Той бил в затвора също за участие в група, ръководена от Чирпанския, което се занимавала с измами и отвличане.

И тримата са изтърпявали присъдите си в затвора във Варна, като по този начин се запазила цялата организационна структура на групата на Чирпанския и се давало възможност да продължават престъпната си дейност в условията на затвора, независимо, че били настанени в различни групи. 

Според ВОС групата на Чирпанския извън затвора е подпомагана от хората ѝ зад решетките. В затвора те се ползвали с привилегии и можели да влизат и излизат от килиите необезпокоявани от охраната.

Именно това им позволило да организират издевателствата над затворника Д.Б. Тримата са сломили съпротивата на пострадалия, извършили хомосексуални действия по принуда, по особено жесток и унизителен начин, както и са се възползвали от създалите се отношения на власт и подчинение в средите на затворниците, при които надзирателите не са взимали отношение. Възползвали са се от беззащитността на пострадалия, обстоятелствата в затвора, които са им давал и убеденост, че е възможно да извършат насилието спрямо пострадалия безнаказано, а всъщност и без никаква конкретна предхождаща причина, съобщават от съда.

Данни за извършени насилия от тримата са констатирани и след проверка в затвора през 2010 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови