Вътрешен одит на СО ще проверява сигнала на Бонев за източването на милиони от осветлението на София

Премиерът Кирил Петков обеща в понеделник да започне проверка по случая

OFFNews 30 януари 2022 в 13:28 4145 2

"Вътрешен одит" ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

„Приблизително една и съща е средната цена, която се заплаща от общината, на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София", заяви зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев в отговор на обвиненията от независимия общински съветник Борис Бонев, че "се източват милиони от осветлението на София", чрез скандална обществена поръчка

В студиото на bTV Бонев, заяви, че Софийска община е сключила договори за улично осветление на цени, които десетократно надвишават пазарните, и предостави детайли по "скандални договори" за 74 млн. лв. 

От Столична община обясняват, че общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента – единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият – цените за поддръжка.

По думите на зам.-кмета Кръстев търговската стратегия на едната фирма е била да даде по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка на уличното осветление, а на другата – обратната – по-ниски цени за изграждане и по-високи за поддръжка.

Това обяснява разликата в единичните цени на двете фирмите, които са избрани да поддържат и изграждат уличното осветление на територията на Столична община, каза Кръстев.

Той обясни, че по негово искане към договорите са сключени и анекси, с които фирмите приемат да намалят цените, при които са отбелязани съществени разлики.

„Когато видях финалното класиране и това, че едната фирма е заложила на стратегията да има по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка, а на другата – по-високи за поддръжка и по-ниски за изграждане, поканих фирмите и ги помолих да си намалят цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете фирми има анекс, в който цените са им намалени", обясни зам.-кметът.

„В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозиция, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали, уточняват от Столична община.

С реакция във фейсбук премиерът Кирил Петков обеща проверките на наличните факти да започнат още в понеделник.

''Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв, а от другата страна на същата улица струва 5755 лв, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…. Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко! Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти'', написа Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

30.01 2022 в 17:39

walk of shame!

5827

1

pisnamiotmutri

30.01 2022 в 14:23

Оставете го този одит, да се извика Йорданка в парламента за да разясни на какво се дължи разликата. Тези одити са като чадър - виновниците не се унижават показно както заслужават