Танев: Всички, които чувстват, че са лидери, да празнуват 24 май

OFFNews 23 май 2015 в 22:56 4122 2

Тодор Танев.

Днес министърът на образованието и науката професор Тодор Танев направи обръщение по БНР по повод 24 май. 

Публикуваме обръщението в пълния му вид:

Скъпи учители, скъпи ученици!

Утре всички ние за пореден път ще се поздравим за празника на духовността. Ще поднесем цветя пред паметниците на светите братя и техните ученици. Ще слушаме или пеем обичания химн "Върви, народе възродени!" Няма ден в годината, който толкова ясно и вдъхновяващо да символизира всичко, което ни обединява като нация, и да укрепва българския дух. Делото на Кирил и Методий е възвисило много народи от Русия до Средна Европа и им е помогнало да се съхранят. Блестящата защита на Константин Кирил-Философ срещу триезичната догма е едно от най-важните и повратни събития в Европа.

Ние се самоопределяме като българи чрез кирилицата. Кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз. На нея пишат над 300 милиона души по целия свят. Това е основанието на дядо Вазов гордо да възкликне: "Че и ний сме дали нещо на светът. И на вси Словене книга да четът".

Затова ви призовавам всички вас, всички, които обичат България, всички, които чувстват, че са лидери, проверете къде и с какви събития ще се отбележи 24-и май във вашето населено място. Включете се заедно със своите близки в празника, който доказва на света, че ни има и защо сме такива, каквито сме.

Скъпи деца, вие сте нашето утре. Ние вярваме във вас и ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепим. Обичаме ви!

Скъпи учители, вие сте голямото приемно семейство на нашите деца. Вие сте основата на българското образование, без което всичко в нея губи значение. Вярваме във вас и ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме.

Скъпи колеги учени, вие откривате нови хоризонти и ние ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме.

Скъпи дейци на културата, вие сте продължителите на делото на Светите братя и ние ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме.

Честит празник на всички!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!