Първолаци рецитират "Аз съм българче" на 24 май

OFFNews 21 май 2015 в 10:20 3145 0

Празничното шествие за 24 май стартира от президенството, Росен Плевнелиев ще се включи в него заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова и министъра на образованието Тодор Танев, съобщиха от "Московска" 33. 

Шествието ще премине по бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. 

Към него ще се присъдинят ръководството на БАН, както и академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В 11.00 ч. е началото на официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Програмата пред Националната библиотека включва Тържествен водосвет, изпълнение на всеучилишния химн „Върви, народе възродени” от Хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, приветствия от президента Росен Плевнелиев и кмета Йорданка Фандъкова.

Празнично слово ще произнесе г-н Антони Стоянов – директор на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

Водещ на проявата ще бъде актьорът Пламен Манасиев.

Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят Анна Алексиева и Борис Христов – ученици от І „А” клас на Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София. За празника, с трицветни балони и буквите от азбуката ще дойдат току-що завършилите първокласници на 60-то училище „Св. св. Кирил и Методий” в квартал „Бенковски”. Това е най-старото основно училище, което на 11 май отбеляза 173 години от основаването си като килийно смесено училище.

Гвардейци венценосци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал.  

След приключване на празничната част, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана откритата национална изложба „Напред, науката е слънце”, посветена на 1200-годишнината от рождението на свети Методий и патронния празник на библиотеката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!