Съдии: Проверете камерите кой се среща с ръководството на СГС

OFFNews 09 януари 2015 в 14:43 2706 1

Три-четири лица се срещат с ръководтсвото на Софийски градски съд (СГС), като тези хора не би трябвало да имат професионални отношения снего.

Това коментираха съдиите от СГС Весислава Иванова и Анжелина Христова в студиото на bTV. 

Според тях лесно може да се провери кои са тези лица. "В съда има камери, има съдебна охрана, има полиция, прокуратура, и ВСС, които трябва да направят проверка за тези обстоятелства. Може да се види и по камерите кои са тези лица, но срещите им са чести", коментира съдия Иванова. 

Според съдийките от компетенцията на ВСС е да направи проверка по подобни сигнали. 

„Ние сме съдии за това публично няма да предполагаме. Затова всимко остава в сферата на спекулациите. Проблемът е в съмненията. Когато има съмнения, които не се разсейват, постепенно се руши доверието в системата изцяло. Не може да има скандални дела, не може те непрекъснато да са в Търговско отделение на СГС", каза съдия Христова.

Според нея съдиите не трябва да бъдат поставяни под общ знаменател, защото има съдии, за които има съмнения за това как вършат работата си и "че нещо незаконно се случва". Тези съмнения обаче оставали за сметката на целия съд.

"В последните години, когато ме попитат къде работя, избягвам да казвам. Аз считам, че човек трябва да се гордее с това, което прави, особено когато изпълнява такава професия като нашата", коментира още Христова.

Според съдийките трябва да се направи проверка на тези магистрати, които водят луксозен начин на живот. Такъв контрол имало в други държави и ако съдията живее необяснимо богато, това веднага предизвиква въпроси и съответната проверка. 

Съдийките казаха, че върху тях не е упражняван натиск, след като публично поискаха оставката на ръководството на съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!