Проверка на всички нива в образованието, след като училище писа оценки на починала петокласничка

Министърът на образованието ще реши дали случаят да се изпрати в прокуратурата

OFFNews 05 септември 2023 в 16:46 13822 0

Галин Цоков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Галин Цоков

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка на случая в СУ „Найден Геров“ в Пловдив.

Месеци наред след смъртта на петокласничка училището не е отразявало отсъствията ѝ от часовете и учители дори са ѝ писали фалшиви оценки от несъществуващи изпитвания.

Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция "Организация и контрол", съобщи Министерството на образованието и науката (МОН).

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО.

"Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", подчертава министър Цоков, цитиран от пресцентъра на МОН.

В РУО–Пловдив е имало сигнал, че в Средно училище "Найден Геров" продължават да се пишат оценки на ученичката, която се е удавила през лятото, още преди да започне училище. Практиката продължавала от 15 септември до ноември и в нея са участвали повече от един учител. Основното съмнение е, че това е било е направено, за да получава училището държавната субсидия за издръжка на съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.

Регионалното управление е установило нарушението, но се е ограничило само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стигнал за одобрение до министъра.

В тази ситуация проф. Галин Цоков е възложил нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без реални последствия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят следва да бъде предоставен на вниманието и на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!