Пловдивско училище е писало оценки на починала петокласничка месеци след смъртта ѝ

OFFNews 05 септември 2023 в 08:50 9719 0

Починалото момиче.

Снимка "Марица"

Починалото момиче.

Месеци след смъртта си петокласничка се е водила ученичка в пловдивско училище. То не е отразявало отсъствията ѝ от часовете. Нещо повече - момичето е получавало оценки от "изпитвания".

За скандалния случай писа пловдивският вестник "Марица".

Училището е "Найден Геров".

Миналата учебна година Веска (името на детето е сменено) трябвало да бъде в пети клас в учебното заведение, което се намира в кв. "Столипиново". Момичето не се явило на първия учебен ден, нито на следващите дни. Нямало го седмици, месеци, но това по нищо не личало от дневника.

Детето изчезнало през лятната ваканция, а при издирването полицията установила, че се е удавило в река Марица. Но месеци наред на момичето не са писани отсъствия. (При пет неизвинени социалните спират помощите.) Фигурират фалшиви оценки срещу името му. Училището е получавало финансирането от държавата за издръжката на петокласничката.

Дали от "Найден Геров" са опитали да се свържат със семейството, за да разберат къде е ученичката им, не е известно. Не е приведен в действие Междуинституционалният механизъм за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна училищна възраст, чиято основна задача е връщането на децата в училище.

През ноември от училището разбрали случайно, от съседи, че момичето е умряло. На 11 ноември се обърнали към Шесто районно управление на полицията, за да потвърдят информацията. На 22-ри полицията отговорила, че момичето е обявено за безследно изчезнало на 26 юли 2022 г. Чак тогава петокласничката била отписана от училище. За да се прикрият нарушенията, оценките на момичето, което се удавило на 25 юли, са били заличени.

По информация на „Марица“ това не е единственият случай с фиктивен ученик в СУ „Найден Геров“. От медията попитали МОН, но министерството им отказало информация с аргумента, че тя съдържа лични данни и че достъпът до данните по Механизма е ограничен. МОН обаче наредило на Регионалното управление на образованието в Пловдив да извърши проверка и РУО констатирало нарушения. На директорката Диана Гавазова са дадени задължителни предписания и от нея са поискани обяснения. И това било всичко.

По-късно днес МОН обяви, че министър Галин Цоков е разпоредил проверка за действията на всички нива по случая. Още информация вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки