Парковете на София се отварят за майки с деца и спортуващи. Не се допуска ползването на пейки и тревни площи (видео)

OFFNews 26 април 2020 в 11:28 6199 2

Парковете в София се отварят за родители с малки деца от понеделник, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с премиера Бойко Борисов, инспектира плановете за движение на хората в Южния парк.

Предложението на Столичната община е родители с малки деца да посещават парковете между 9:30 часа и 18:30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората с кучета и желаещите да спортуват. Но хората няма да могат да седят по пейките и тревните площи.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организацията", бе категорична Фандъкова.

"Важно е, когато министърът на здравеопазването промени заповедта, да спазваме правилата. Разходките в парковете ще са възможни едва когато от Оперативния щаб разрешат и министър Ананиев издаде заповед", подчерта тя.

Създадена е организация в 8 столични парка, обозначени са маршрути, които са посочени в брошури и на сайта на Столичната община.

"Над 80 човека са служители на общината и доброволците, над 40 човека са предоставени от полицията. Всички тези хора ще бъдат в помощ на хората, ще им обръщат внимание за някои нарушения", обясни Фандъкова.

"Сутринта проведохме съвещание с щаба. В заповедта на министъра ще бъде променено, за да могат да се използват парковете. Преценихме, че този риск е премерен и няма да натоварим болниците. Ако ограниченията не се спазват, ще ги затворим отново", заяви премиерът Бойко Борисов и призова гражданите да спазват всички ограничителни мерки.

Той съобщи още, че се възобновяват инвитро процедурите. Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за ограничаването им. Сега Борисов поясни, че до решението се е стигнало след разговори със засегнатите страни и с щаба.

Бойко Борисов промени мнението си и за извънредното положение - днес той заяви, че то едва ли ще падне преди 13 май. Ден по-рано премиерът обясни, че се обмисля да не се чака до 13 май, а извънредното положение да падне по-рано, но при спазване на мерките - носене на маски и да не се събират много хора на едно място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3092

2

hristohh

26.04 2020 в 14:53

@petio01

Здравей, тролче! Как си? Днес платиха ли ти или си доброволец? Вечно недоволен, вечно плюещ!

6500

1

petio01

26.04 2020 в 13:48

Как ще ги пускат по тревните площи - там и по плажовете има най-много вируси. И да ходят в редичка по един и в една посока, не като по тротоарите или в хипермаркетите - разнопосочно. И да заобикалят моргите по детските площадки, че чувалите вече свършват! Че имаме 80% дебили, както твърди проф.Иво Христов, със сигурност не е вярно , но че доста голям процент от управляващите ни са такива едва ли вече някой в държавата се съмнява.