Образователната министърка: Един учебник ще осигури еднакво качество

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 15:20 4300 11

Един учебник ще гарантира еднакво качество на всички ученици в страната.

До това умозаключение стигна образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Така тя разви тезата си, че сегашната възможност да има три варианта на учебници по всеки предмет и за всеки клас трябва да отпадне и да се върне статуквото от преди 1990 година, когато нямаше право на избор.

След като преди дни обяви, че решението вече е взето, днес тя каза, че щяла да го подложи на обществена дискусия и да търси подкрепа сред учителите.

Идеята й е от I до VII клас да няма повече от 1 учебник по предмет за клас.

"Ако идеята се възприеме, ще е нужна една година за подготовка на новите учебници от I до IV клас", каза тя.

Според просветния министър с един учебник по предмет ще се гарантира качество на обучението в цялата страна.

"Децата, независимо в кое училище са и в кой град са, те трябва да имат еднакво качество на образование и важен достъп до него. Това е най-важното", заяви Клисарова.

Писането на учебници и съдържанието трябва да е дело на учителски колективи под контрола на МОН, а не и на университетски преподаватели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2014 в 21:13

КЛИСАРОВА УДАРНО ВРЪЩА СОЦИАЛИЗМА В ОБРАЗОВАНИЕТО

Министърката, която преди половин година изхарчи един куп пари, за да напомпи изкуствено успеваемостта в средното образование, като позволи трето извънредно явяване за национално външно оценяване на двойкаджиите, сега е завладяна от див социалистически ентусиазъм и е решила да премахне конкурсното избиране на учебници. Тя е твърдо решена до 8 клас по един учебен предмет да се учи по един учебник, като по този начин обезглавява правото на училищата сами да избират по-подходящия за техните възпитаници учебник от три одобрени. В допълнение тя казва, че учебниците ще се пишат от учители (предимно) и ще се печатат в печатницата на МОН.
Ако това наистина витае в главата на Клисарова като реално осъществим план, нека образованата ни министърка има предвид, че ще се наложи да прескочи и закона за обществените поръчки, и антимонополната комисия, а също ще отвори не път, а направо магистрала за злоупотреби и корупция при сформирането на екипи.
Въобще не отварям дума за качеството, което ще се произвежда при пълната липса на критерии и конкуренция, с която да си сверяваш часовника.
Така беше през социализма.
Вместо министърката да впрегне екипа си и да помисли как да се съкратят процедурите и административните пречки по пътя на одобряването (или неодобряването) на нов учебник, тя, също като колежката си от здравния ресор, е решила, че е по-лесно не да решава реалните проблеми в сектора, а да обезглавява. В случая - не ръководители на отделни звена, а цели сектори в книгоиздаването.
Работя в издателство, част от продукцията на което са и учебници от 4 до 8 и от 9 до 12 клас. Виждам колко полезна се оказва идеята за съществуването на до 3 учебника по един предмет. Учителите и директорите познават добре нивото на училището си и знаят кой учебник е по-подходящ за техните възпитаници. Сега тази идея - една от малкото истински работещи в образованието, е на път да бъде скопена от соц. изблиците на една жена с ампутирано усещане за реалност и криворазбрани необходимости в подопечния и ресор.

04.06 2014 в 17:16

Браво, другарко - един учебник с еднакво лошо качество за всички е в крак с линията за просвещение на Партията. Димитров, Червенков, Живков биха били доволни. Специални поздрави от Джугашвили от оня свят.

04.06 2014 в 17:03

Като видя една такава вехта тетка веднага ми става ясно накъде отиват и реформи, и успех, и институции и всичко.

04.06 2014 в 16:40

Евааа, Евааа, да те ева у кривата глава...един учебник означава една гледна точка. Една гледна точка означава че имаш само част от инфирмацията. Като имаш само част от инфирмацията взимаш не-информирано решение. Като взимаш не-информирано решение ставаш за смях и ревеш, че другите деца ти казват, че си тъп.

04.06 2014 в 16:20

Може да има 100 учебника- по един се учи.Програмата е една и съща. Стига сте "ревали" за неща, които не разбирате. Нали имаше избор- и по 7 вида учебници. Е, и?- у-щето бълва неграмотници. Е, ама с избор, ще възкликнете многоумно...

04.06 2014 в 16:18

Видя се, че е безумие и печалбарство с многото учебници. Разбира се, че е по-добре да има един учебник по един предмет. От това страдат най-вече децата. Трябва да има един общ минимум, от там нататък вече да проявяват творчество, колкото си искат. Но да се спре веднъж завинаги това безумие - ние учим по този учебник, ама училището иска по другия, родителят решил, че третия е по-добър и накрая става една пълна боза. И най-жалкото е, че различните учебници по един предмет имат различно съдържание. Трябва генерална промяна.

04.06 2014 в 16:14

освен, че ще има един учебник, то той ще бъде и печатан в "Партиздат" на Позитано 20 и ще бъде писан от видни "експерти"-функционери, големи имена във всички сфери. Бивши министри (от тройни коалиции) и бивши (а дано) премиери. Потенциалът ще е голям, нищо че изборът ще е съкратен. На последната страница на всеки учебник ще има и по една червена бюлетина (също както отпреди 1990-та) без преференция.

04.06 2014 в 16:11

Какви са тези глупости, бе! И ако пък имаме еднакви дрехи и ядем еднакви неща, ще имаме еднакво качество на живот. Само не е уточнено- еднакво ниско качество. Ниско, но пък еднакво. Еднакво, ама пък качество.

04.06 2014 в 16:09

Жалко е когато пълен олигофрен е отговорен за образованието - така само може да си мултиплицираме олигофренията...

04.06 2014 в 16:03

Освен това кой ще одобри учебника?? В този процес трябва да участват всички учители? как ще се уреди тази процедура. така че да е обективна и безпристрастна?