МОН публикува верните отговори на НВО за 7 клас, тестът изтече преди края на изпита

OFFNews 19 юни 2024 в 14:11 16034 1

изпит

Снимка Pixabay

НВО БЕЛ

Министерството на образованието и науката публикува отговорите на теста от Вариант 1, по който писаха седмокласниците в Националното външно оценяване по български език и литература.

„Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него“. По този цитат от разказа „Една българка“ на Иван Вазов разсъждаваха седмокласниците днес на 25 въпрос от изпита от националното външно оценяване по български език и литература. От тях се изискваше с 3-4 изречения да напишат какво внушават думите от V глава на творбата.

Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше са направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа „Изборът“ на Кристин Димитрова. Текстът е създаден специално за националното външно оценяване.

Разказ от майката на Папи Ханс се падна на изпита по БЕЛ за 7 клас

Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени 25 задачи. От тях 18 бяха с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор.

Теста и верните отговори към него можете да видите тук.

Минути преди края на изпитния ден Вариант 1, по който писаха седмокласниците изтече в мрежата. От МОН обясниха, че ще коментират, когато сравнят тестовете.

Над 59 хиляди седмокласници се явиха на изпита по български език и литература. Това е първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина.

В 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО. В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август, обясниха от МОН.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    17439

    1

    мнение от IP

    19.06 2024 в 16:05

    Добре де, бива ли такива разкази. Всички са бедни и всички много работят... Ние преди 50 години по литература обсъждахме как едно дете в Америка поканило бедния си приятел на обяд. Пък за обяд имали пилета и сладолед. А родителите на тоя с богатия обяд не харесали приятеля на сина си и т.н. Не ме разбирайте погрешно, понякога работих на 4 места. Обаче това поколение е друго. Основните вълнения и проблеми са други. Все по трудните отношения, природата, какво значи днес да си щастлив? Това е поколението на внуците, което е различно от поколението на децата ни.