10 петрички села на протест срещу опасни орехи

OFFNews 10 август 2015 в 09:20 4319 2

10 петрички села на протест срещу опасни орехи

Снимка БГНЕС, архив

Жители на 10 села от Петричко се готвят да блокират пътя към границата с Македония. Протестът е заради бездействието на институциите срещу десетки смъртни случаи, причинени от паднали дървета на пътя към ГКПП-Златарево.

Пътят ще бъде блокиран всяка седмица за час до решаване на проблема. Кметът на село Самуилово Кирил Стоянов е каза пред Нова, че в този участък от пътя има отнети около 30 човешки живота.

"Не мога да си отговоря защо този въпрос трябва да бъде отлаган толкова дълго във времето, след като от община Петрич за една седмица беше свикана комисия, която обходи целия маршрут пеша. Тя провери от дърво на дърво целия маршрут и видя, че те са изгнили, опасни и че могат всеки момент да паднат. Становище от КАТ-Благоевград се взе. От АПИ трябваше да се издаде становище", каза той пред БНР.

От Агенция "Пътна инфраструктура" се ангажирали да премахнат опасните клони на дърветата.

Пътят ще бъде блокиран не само еднократно, а ще го блокираме всяка седмица за час до решаване на проблема, категоричен е кметът на Самуилово.

Протестът беше забранен, каза директорът на Областното пътно управление в Благоевград Иван Кунев:

По решение на комисията, която е минала и огледала дърветата, ние сме преценили, че Областното пътно управление ще проведе процедура и ще извърши изрязване само на тези дървета, които представляват непосредствена опасност за движението.

Той заяви, че няма информация катастрофи да са ставали заради дърветата:

Ще помоля кметовете да бъдат коректни в изказванията си и да отворят протоколите на КАТ, за да се види дали тези ПТП-та за вследствие на дърветата или причината е друга - несъобразен скорост, употреба на алкохол.

Според Кунев има апетити към дървения материал към тези дървета на пътя за ГКПП "Златарево“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!