Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Земеделското министерство подарило всички луксозни джипове на НСО

Колата, която шофира премиерът, дори не е влязла в гаража на ловното стопанство

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 декември 2016 в 07:53766515

През ноември Министерството на земеделието и храните (МЗХ) взело решение да подари луксозните джипове на горските стопанства на Националната служба за охрана (НСО). В писмо шефът на службата Ангел Антонов аргументирал искането с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, което отскоро беше поето лично от премиера Бойко Борисов.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов пред bTV. Разследване показва, че вместо за нуждите на горските стопанства, автомобилите се използват от държавните гардове, а един от тях шофира премиерът в оставка.

Скандалът с луксозните джипове на горските стопанства се разрази миналата година, когато съученик на земеделската министърка спечели поръчките за доставка на "Тойота Секвоя". Тогава от земеделското министерство оправдаха разходите за скъп ловен туризъм, към който интерес проявявали арабски шейхове. През април тази година редакцията на OFFNews.bg опита да провери колко шейха са се възползвали от офертата. Информацията се оказа строго пазена тайна.

Само дни, след като са купени, автомобилите са дадени за безвъзмездно ползване на НСО. Някои от тях дори не са стигнали до гаражите на ловните стопанства - поръчката за доставката е приключила на 9 декември, а на 29 декември автомобилът, в който се вози премиерът, вече е в гаража на НСО.

"Когато службата поиска, се прави решение. НСО поиска от МЗХ да бъдат подарени тези автомобили във връзка с председателството пред ноември тази година, и беше дадено разрешение от страна на министерството", поясни Костов. Първоначално е имало сключени договори за безвъзмездно ползване, но само преди седмици собствеността на автомобилите е прехвърлена изцяло на НСО. 

Според зам.-министъра на земеделието и двата случая - за лов и за охрана, джиповете се ползват по предназначение. Той обясни, че държавните горски предприятия са собственост на държавата, което означава, че могат да бъдат използвани и за други държавни цели. Той даде пример с това, че в момента 25 горски автомобила помагат при охраната на границата. Костов обясни също, че автомобили са давани на МВР, на пожарните служби, дори и на манастира в Атон.

Зам.-министърът е категоричен, че финансовите резултати на предприятията от последните три години оправдават разходите за луксозните джипове. По думите му автомобилите са използвани за лов, но не знае колко ловни излета са направени с тях. Костов смята, че изплащането на тези автомобили е бързо, тъй като само отстрелът на благороден елен носи на бюджета 40 хил. евро.  

"Аз не виждам какъв случай има. Вие казахте, че е скандален. Имаме ВИП персони, които са возени на тези коли. През миналата година бяха на гости двама такива в България, няма повече детайли да обяснявам. Тези коли са държавна собственост, а предприятия изпълняват държавни задачи. Нищо порочно няма", каза Костов. 

Той все пак призна, че не е било планирано тези коли да бъдат дадени на НСО. 

"НСО е държавна служба с по-голям приоритет от държавните горски стопанства", аргументира се зам.-министърът. Той каза, че средствата за джиповете не са изхарчени произволно, а процедурите са проверени от компетентните институции и не са открити нарушения. 

По думите му за българското председателство на Съвета на ЕС ще трябва да има 28 комплекта "сериозни автомобили за ВИП персоните, в това число и бронирани такива". Той смята, че е по-добре да не се ползват пари от държавния бюджет, а от печалбата на предприятията. 
El Commandante

Рейтинг : 69592

02.12 2016 в 19:26 16
+ 6
- 0
"Те 20-30 елена ли са отстреляли?"

Имат предвид Дейвид и Виктор.

Те не са отстреляли пукнат елен...
Сандьо

Рейтинг : 1684

02.12 2016 в 15:01 15
+ 1
- 0
Предприятието е държавно и според него държавата (НСО) има право да си вземе джиповете. По същия ли начин ще мисли, ако което и да било министерство или даже НСО просто поискат от горското да прехвърли 1млн. от бюджета си към тях. На драго сърце ли ще ги даде, защото са за държавата?
Смятал, че изплащането им било бързо с тези 40хил. за многоуважавания благороден елен, хубаво ама били дошли само две ВИП персони. Те 20-30 елена ли са отстреляли?
и той СМЯТАЛ (висша математика) "по-добре да не се ползват пари от държавния бюджет, а от печалбата на предприятията.". За председателството на ЕС има специално отреден бюджет, в който би трябвало да са били предвидени пари за автомобили (бронирани) щом НСО не разполага с такива.
aviatora

Рейтинг : 2747

02.12 2016 в 11:45 14
+ 9
- 0
Ужас... и Този тупан банкянски ти бил държавник! Мутра непоръбена! Лъжец и измамник, който добре знае накъде е тръгнал с престъпния си почерк.
In Trum we trust

Рейтинг : 2647

02.12 2016 в 11:09 13
+ 9
- 0
Мутрата Борисов става все по-нагла и нагла....
El Commandante

Рейтинг : 69592

02.12 2016 в 11:03 12
+ 14
- 1
Оффф,айде стига с тея "луксозни" джипове бе братче, луксозен е моднат Ескалейд за половин милион, тея тойоти са просто коли.

Баце открадна милиарди от КТБ, ние до некви коли опрехме....
Zhelyu Mitkov

Рейтинг : 864

02.12 2016 в 10:01 11
+ 2
- 20
Тъпако, пиша от смартфон ! Ама, де ти разбира руски орк от високи технологии и прогрес. Те, един бръснарски нож не могат да произведат, а сега забележки за технически грешки ми правят ! Аре у лео, чамадан и масква ! Тая петолъчка ще ти я навра в изходната част,боклук продажен !
Zhelyu Mitkov

Рейтинг : 864

02.12 2016 в 09:57 10
+ 2
- 21
Зурло руска, мечтай си за евразия и купонна система за хляб и масло !
samael

Рейтинг : 19074

02.12 2016 в 09:56 9
+ 12
- 2
"Важното е да се шише, няма значение какво. Матряла трябва да остане с впечатлението, че ние по дефоулт сме обичаме русия."

... ЕДИН ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ, ПИШЕЩ ПО ТЕМАТА!!!
samael

Рейтинг : 19074

02.12 2016 в 09:52 8
+ 17
- 3
@Zhelyu Mitkov: Прочети отново всички коментари, ако трябва два-три пъти, за да видиш колко си зле, европеецо!!!
 
Още от : Разследване
„Слепите“ камери на Варна
18 декември 2016 в 07:005
24 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.