Из делниците на един луд (12-16 ноември)

Тони Филипов, д-р 18 ноември 2012 в 19:16 9550 10

 

Понеделник, 12 ноември

Независимите депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов създават партия "Демократична алтернатива за национално обединение" - ДАНО.

Айше, а дано си девствена…

Преди 70 г. Иван Хаджийски написал: “Във всяко политическо гьолче е клекнала жаба, която иска да стигне Цезаря, или Мусолини. В нас всяко кречетало – оратор. Всеки оратор – водач. Всеки водач държавник. Цепи се и прави нова партия. Всяка партия може да остане без членове, но без кандидати за министри никога.”

Така е било, така е и сега! Докога - не мога да ви кажа…

Лекарското лоби в НС, предвождано от д-р Шарков, иска поправки в НК, които да приравнят посегателството над лекари към това над полицаи, военни и магистрати, които са със специален режим на защита. Щото зачестили случаите на биени доктори. Само мимоходом ще отбележим, че д-р Филипов е доктор, но не е лекар. Да не стане грешка.

В края на седмицата министър Атанасова ще каже: „Слава богу, че има такива случаи, за да могат да се предприемат мерки!” С една дума бийте докторите, за тяхно добро е!

Не сме единодушен. От една страна, не е добре да се бият докторите, макар че на някои и боят им е малко… Но пък, от друга страна, малко бой едва ли вреди, дори напротив. Нали затова се казва, че за един бит лекар двама небити дават?

През 2003 г. пребиха двама митничари. То ги преби трети митничар, ама случаят послужи на Милен Велчев да поиска митничарите да се вкарат в НК като защитен вид. И тогава ние предложихме нещо много разумно, което, ако се беше приело, въпросът щеше да е решен веднъж и завинаги. Предложихме да влезем в НК по професии – за побой над даскал толкова и толкова, на журналист – толкова, на доктор, на депутат… Те депутатите още не ги бият, но нека се предвиди овреме. Така ще е най-справедливо. Щото сега ни бият без оглед на ценз и професионална подготовка, малко на късмет. А ако НК ни вземе под крилото си, бандитите бая ще се замислят. Първо ще питат и после ще бият.”

Така де, не сме ли бил прав?

Въпреки че обучението е платено, са се записали едва 7089 цигани в цялата страна.

В Дупница циганите, които са се записали платено обучение в първи клас по програмата на МОН „Нов шанс за успех", се жалвали, че не им плащат. Само веднъж им дали едни 80 лева и повече нанай. А им се полагали по 4 лева на ден.

„За три месеца в училище, пише „Труд”, някои от ромите вече знаят азбуката, но не цялата.” Което значи, че до тук ни излизат по 65 лв. на буква само от надника им. Ама то не е само той. Ами учебни помагала и пособия, обучение по андрагогия на стотиците даскали (само в Плевенско са 40 броя), хонорари на екипа (в който освен преподавателите, влиза директорът на училището и счетоводител), пътни за учениците (до 50% от тях могат да са от друго населено място), пари за отопление, осветление… Работата става малко дявол на магаре. Не ли?

И с какво ще се промени животът на един циганин ако научи 20 букви. Щото той ще си остане само с тях. В изискванията към обучаемите четем: „Да не са участвали в обучение за ограмотяване по проекти и програми, финансирани от ОП РЧР, ФАР, държавния бюджет или от какъвто и да било друг публичен източник.” Къде да научат останалите букви? Но най ме изуми друго изискване. От една страна право да се запишат имат само хора, които „не са посещавали училище или да са завършили само първи, втори или трети клас”. Обаче, от друга страна, за да бъдат приети, те трябва да „са заявили писмено своето желание за включване в обучение по проекта (заявление по образец)”. Ей, ама те нали не могат да пишат, бе! Как ще заявят писмено?!

Това не е просто глупост, това е турбоглупост!

Във Варна задържали трима катаджии, които поискали от нарушител на ЗДП 30 лв. Което прави скромните 10 лв. на човек. Но нарушителят, дали нямал, или просто си бил копук, отказал офертата и ги натопил. За 30 лв.!

Пък от Пазарджик ни съобщиха, че тамошните социолози установили, че повечето от пътните знаци били пряко свързани с паричните... Между катаджиите и гражданите съществувала негласна конвенция кой пътен знак на колко парични отговаря. И не се получавали такива ексцесии, като във Варна.

Вторник, 13 ноември

Костов разправя по повод 10 ноември: "През 1989 г., вика, бях част от един кръг млади икономисти, ние бяхме убедени, че промяна ще има. Първата програма на СДС за реформи беше изготвена от нас…"

Така е. Помним, че основните насоки в тази икономическа програма бяха изложени в статията на Иван в “Работническо дело” от 22.01.1990 г.: “Не може да се осъществят сериозни преобразования от слаба власт.” Само да напомним, че към него момент властта беше на БКП! И Костов апелираше към силата на тая власт.

Има още живи свидетели и те помнят как Иван тогава се ослушваше като прасе, кога пикае зад листник, накъде ще духне вятърът. В СДС той отиде по-късно. Да им предложи платени консултации. Но СДС бяха още бедни и му отказаха. Това Жельо го твърди. Ако е излъгал, негов грях! Ама не вярвам, защото съм Чувал и Едвин да казва: „Когато аз бях в СДС, Костов пишеше статии в „Раб. дело.” Жельо каза също как го поканил за депутат. Иван рекъл: "Дайте ми три дни да питам жена ми". И тя разрешила. Напомняме ги тия работи, защото след някоя и друга година Иван може да се изкара и дисидент.

АФП съобщава: „Митрополит, известен с вкуса си към лукса, временно ще ръководи БПЦ.”

Дедо Кирил? Глупости на търкалета! Светиня му рече: "Не съм почитател нито на коли, нито на маркови часовници. Часовникът, който нося, също ми е подарък. Това е абсолютно обикновен часовник. Това не е злато, това е изкуствено злато.” А за линкълна вика, че, първо, не можел по никакъв начин да откаже дарението на християнин. Второ, бил евтина кола, към $40 хил., без никакви екстри. И, трето и най-важно, горял двойно по-малко.

И за тоя свят човек така да злословят! Ама те Франспрес това от тукашните клеветници са го научили. Какво ли не изписаха и не наговориха. Ето, оня ден гледам проф. Драганов и Сидеров по Битивито. Професорът вика за митрополит Николай: „Синодът постъпи много мъдро, като не позволи на едно недоразумение да стане софийски митрополит… Как, Волене, по-меко да се изразя – нерегламентирани контакти с лица от същи пол.“

Е, няма нужда от меко. По делото Сидеров срещу Расате съдът постанови, че „духовен педераст” не е обида…

Проф. Драганов се допитва до Волен Седеров как по-меко да каже,че дедо Николай е Елтън Джон…

Явно Драго пак беше прекалил със спрея за гърло… През май катаджиите го набедиха, че карал пиян. После се оказа, че той шофирал на два флакона спрей за възпалено гърло… Не точно се оказа, а той така каза…

Волен, нали изкара висше за поп, пък и е шеф на Интерпарламентарната асамблея на православието, та защити владиците. Не било хубаво така да се говори. Абе, какво стана, Тетка Цачева даде ли му гаранции, че американците няма да извършат посегателство срещу живота му? Щял да пътува до САЩ, но нали имаха малка препирня с Уорлик лани, когато в яда си оня му рече: "Ще те унищожа! САЩ ще те унищожат!" Та Волен явно го е приел буквално и писал на Тетка: „В качеството ви на председател на НС настоявам да изискате гаранции за моята сигурност от ДД на САЩ.” Ама не проследих Тетка дали изиска, или той на свой риск ще замине.

Мая Манолова разправя как влязла напълно боса в политиката и се учила в движение от колегите си. (Така си беше. Боса и с щайга череши в ръце.) „От Татяна Дончева, вика, усвоих как се влиза остро с бутонките в дебат.” Голяма устатница излезе и тая, ще задмине учителката си. Между другото, сещам се, че в романа „Укротителят” на Минет Уолтърс се разказва, че през Средновековието на такива им слагали едно специално приспособление, нещо подобно на клетка за птици, надява се на главата и има железен мундщук, който се слага в устата. Наричало се „Укротител” и с него озаптвали жените с дълги езици. Поне така обяснява Минет. Ей, не се бъзикам, верно така се казва – Минет Уолтърс (Minette Walters).

Премиерът вдърви позицията си и прикани съдия Марковска да оттегли кандидатурата си за КС. Но пък Цветанов каза нещо, което ми се видя доста по-умно. (И най-простият си е малко умен!) Вика: "Обемът работа и компетентността й като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността й, отколкото като конституционен съдия."

С една дума, в полза на обществото ще е да иде в КС. Обаче в Брюксел са толкова тесногръди, че едва ли ще разберат тия държавнически съображения…

Сряда, 14 ноември

Оня ден Цура в плодзеленчука нещо се беше замислила и на моите 20 лева репликира с ресто за 50 лв. И аз, като я знам, че за тия пари два деня виси край кантара, без да се замисля дори (щото човещина е първо да се замислиш, не ли?), й рекох: „Връщаш ми повече.” Скъса се да ми благодари. Та се сетих как благородно можеше да приключи и драмата между Софийска община и фирма „Карат С” на Столарски. Не вярвам да не се е усетил, че му дават лихва пет пъти по-голяма от дължимата. Ама си затраял. И го отнесоха лемурите от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). На зам.-кметовете им се прави само предупреждение. Няма земна сила, а като гледам свинщините на владиците съм на път да кажа, че и небесна няма, която да ме убеди, че е станала грешка в изчислението на лихвата. В същност, грешка има, но тя е наша грешка, mea culpa, както са викали латините. И догодина ще имаме възможност да я поправим. Или да направим нова грешка...

Кадиев вика: «В писмените обяснения на шефа на ЦГМ до г-жа Фандъкова по случая съвсем ясно е написано, че зам.-кмет е давал разпореждания каква главница и каква лихва да бъде изчислена. Това е изключително подъл начин на прехвърляне на отговорност...»

Тая далавера, по всичко личи, много надвишава възможностите на Фандъкова. И без подсказване от горе нема как да стане. А и медиите, ако не се досещаха, че зад цялата работа е премиерът, щяха да я разнасят като прасе блажен вестник… Не сме чак пък толкова глупави, та да се не сетим.

Между другото, в «Новинар» чета, че учени от Станфорд доказали, че човечеството прогресивно оглупява. Причината била в това, че в добре устроения си живот хората вече не ползвали интелекта си, за да оцеляват. И той естествено закърнявал. Явно тези причини у нас не действат. Ние масово се борим за оцеляване. (Дали ползваме интелекта, не се наемам да твърдя.) И не би трябвало да оглупяваме. А сред най-запазени интелектуално трябва да са пенсиите. Ало, пенсиите, а?

Ей, братя, знаете ли какво казал заместникът на Дянков Горанов? От опозицията го обвиняват, че с лихвата върху депозитите прави помен с вашата скромна пита. И той вика: "На оня свят пари няма!" Келеме! На такъв министър такъв заместник се полага. Взел Дянков да разправя, че щял да ни направи по-богати от гърците до 4-5 години. А откъде ще вземе 4-5 години?

Та за оцеляването, де… В криза всеки е длъжен да се оправя както може. Астрономите от Роженската обсерватория, на които им се губят 250 хилки за ток и заплати, сформирали отбор "Роженските мечки". И хвърлят ръкавицата на "Бистришките тигри". Надяват се да изкарат пари от билети и телевизионни права. Денем щели да тренират, а нощя да гледат звездите, рекъл капитанът им. (Само да не стане обратно, да гледат звезди посред бял ден…)

Според нас схемата има няколко дефекта. В Рожен няма къде да кацне еърбъсът на тигрите. Ще трябва да ползват вертолетите. Което не е невъзможно, те и без това не могат да си напълнят хорариума… Другият дефект е, че тигрите губят популярност. Може би не точно тигрите, де… На финалния мач от първенството за ветерани между "Бистришките тигри" (с централен нападател Бойко Борисов) и „Мастер” (Бургас) в Ст. Загора отишли стотина души. По информация на БГНЕС, местните лидери на ГЕРБ цял ден пращали есемеси на привържениците си. Но отишли главно общинските лемури. И около 150 служители на Цветанов. Местните разправяли, че стадионът не е бивал толкова празен дори когато беройците били в "Б" РФГ. Вчера в „Преса” младият музикант Петър Македонски каза: "Когато броят на музикантите на сцената надвишава броя на публиката в залата, става нещо нередно." Но не знам дали това е валидно и за футбола. Както и да е. Централният нападател на тигрите не могъл да вкара гол почти до края на мача. Та се наложило съдията да даде дузпа. Но и нея не вкарал. И му признали гол от явна засада колко да не е капо.

Наградата за победителите е едно печено… Но да не ви излъжа. Във вестниците пише, че е агне, но ние, като човек със селска закваска, отговорно твърдим, че от една възраст нататък агнето вече не се нарича агне. Забравил сме вече как се наричаше, но не е агне…

Пенсиите, не се майте! Организирайте се във футболни формирования, канете „Тигрите”… И да не вземете да ги биете, ей! Помнете, че сте тръгнали за пари, а не за спортни постижения.

Пък кметът на Съединение Георги Руменов предприел още по-драстични мерки. Сменил си… за малко да кажа пола… Щото то е почти толкова срамно. Оня ден, дето се вика, го избраха като кандидат на БСП и вече подал молба за членство в ГЕРБ. А Станишеви така се гордееха с тая знакова победа... "Ако черня някого, черня себе си, но искам общината да се развива", обяснил Руменов мотивите си. Сътрудниците му разправяли, че бил впечатлен от думите на премиера, че е 29 пъти по-бърз от Станишев, казани точно в Съединение. И пресметнал, че за оставащите 7 м. от мандата на ГЕРБ може да направи с тяхна помощ толкова, колкото с помощта на БСП би направил за 4 мандата.

Веднага след покръстването Руменов бил посетен лично от Дянков, вероятно за последни уточнения по финансовите параметри на сделката. Та като се върнел премиерът от Брюксел, веднага да парафира партийната книжка на кмета.

Това е положението! Както казваше Енгелс, „Тук е розата, тук танцувай!”

Четвъртък, 15 ноември

А пък на клетвата на новите конституционни съдии какви неконституционни работи станаха… След като първите трима съдии се заклели и дошъл ред на Марковска, президентът станал и си излязъл, заявявайки, че негов дълг е да не допусне КС да се превърне в заложник на лични интереси. Шефът на КС Евгени Танчев, позовавайки се на Закона за КС, чл. 6. ал. 2 (Съдията полага клетвата в присъствието на председателя на НС, на президента и на председателите на ВКС и ВАС) прекратил церемонията. Ако го питате Танчев защо я е почвал, след като шефът на ВКС Лазар Груев го нямало, няма да може да ви обясни… Нагласена работа.

Тук има две новини за българската демокрация. Добрата е, че един съдия, който публично излъга многократно, не беше допуснат в КС. Лошата - в парламентарна република България президентът буквално каза на депутатите да го духат, с извинение.

Марковска останала като… "Ами аз?" Изключително резонен въпрос, като се има предвид, че минути преди това ВСС приел оставката й като съдия и зам.-шеф на ВАС. И тук ще изоставим госпожата, защото усещаме, че ни става жал за нея, а не сме убеден, че в случая това е подобаващото чувство. Щото нещата са и така, и така, но главно иначе.

Марковска последна напуснала залата, явно да се увери, че не е станала някаква грешка. Но грешка нямало…

 

Между душа и агнето премиерът коментирал: "Това е изключително мъдър и добър ход на президента. След като аз три пъти помолих Марковска и тя не разбра… ". Ковачева също ръкопляска: "Днес каузата на почтеността спечели!" Каузата на почтеността можеше изобщо да не бъде поставяна на изпитание, ама нейсе… Исето Фидосова вика: „Не съм се чувала с Марковска, нямам никаква комуникация с нея." Тя, ако помните, така изведнъж загуби комуникация и с оня депутат от нейния район, дето го хванаха в рушветчийство… Ако, че си бяха толкова близки, та той чак снимката й си държеше на бюрото… „Казусът, усуква Исето, е изключително сложен, създава се прецедент и трябва внимателно да преценим какви последствия ще има." Не знам какви ще има. Знам какви би трябвало да има, но Фидосова, по едни или други причини, главно други, все още си тежи на мястото.

Изобщо стана такава каша, каквато само герберите могат да забъркат. Помните Румяна Желева и пламенната защита, която Тетка Цачева и даваше до последния момент? Или не помните?

И сякаш по поръчка на българските управляващи оня ден издателството на Оксфордския университет избра неологизма "omnishambles" (пълна бъркотия) за дума на 2012 г. . По-голям omnishambles от случая с Марковска човек трудно би могъл да си въобрази.

Петък, 16 ноември

Доста пишем напоследък за далаверите на герберите, та сега да уравновесим малко везните. Ще вземете да кажете, че докторът се е продал на червените човечета. Което никогаш не може да бъде! Във връзка с предстоящото официално бракосъчетание на Станишев и Моника Едвин Сугарев казва пред „Жълт Труд”, че кумове щели да им бъдат Ханес Свобода, шеф на ПГ на социалистите в ЕП и жена му Бригите Едерер. Бригите била главен изп. директор на „Сименс” в Австрия. Точно австрийският клон притежава фирма „Сименс” ЕООД, България, която (цитирам Едвин) „сключи по скандален начин договор за изработка на новите паспорти на стойност 116 млн. евро, в пъти повече от нормалното заплащане за подобна услуга.”

Пий, куме, пий, тебе ти е ред, пълна чаша с мед…

Пък на мен ми съобщиха, че Петер Хохегер щял да е шафер от страната на Моника. Но не знам дали е верно…

И лошото и опасното е, вика Едвин, че „покрай дърварското управление на Бойко Борисов”, хората почнали да забравят какво е било по време на тройната коалиция.

Това верно е много опасно.

Накрая няколко любопитни новини от света на животните, съобщени от уважавания вестник „Труд”. Британската кокошка Джей Джей без проблеми различавала числата, написани на карти за игра. Като й се покажела например купа седмица и седем пъти чукала с клюна. Значи може и да брои. Джей Джей по-рано била носачка, но била уволнена от фермата заради „счупване на таза”. (Ако не знаете къде е тазът на кокошката, звъннете в редакцията на „Труд”)

Пак в „Труд” чета: „Швейцарски крави известяват с есемес, че са готови за оплождане”. А нашите, да не ви излъжа, ама май още с телеграми го правят. Обаче голям майтап. Праща кравата есемеси, че е готова, праща, а накрая вместо бик идва един чичко с бяла престилка… Егати преебавката…

Ако искате да разберете защо кокошките имат дълги опашки и гребен на главата, пак в „Труд” звъните.

Изглежда че напук на това, че човечеството оглупява, животните поумняват. „Куче продава кокошки на пазар, друго пере и простира”… Това, дето пере и простира е един английски лабрадор. А търговецът е китаец и можете да го видите на снимката.

 

To be continued следващия път

--------------------------

* За да прочетете всички текстове на Тони Филипов, д-р, натиснете името на автора под заглавието.

** За да следите всяка негова публикация, както и какво е писал на този ден преди години -  присъединете се към Фейсбук групата "Из делниците на един луд"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!