Из делниците на един луд (22-26 октомври)

Тони Филипов, д-р 28 октомври 2012 в 19:09 9744 19

 

Понеделник, 22 октомври

Бойко разправя за конгреса на ЕНП в Букурещ: „Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия, а в същото време не си привеждат бюджетите и дефицитите в съответствие с Маастрихтските критерии.”

Респектиран съм. Толкова авторитетна власт досега не сме имали. Не помня Станишев, за царя да не говорим, да е посмял да се скара на европейски премиери. Гънеха се като интелектуалци, вместо да тропнат по масата. Нито пък друго правителство си е позволявало да заплашва Русия, че ще я напляска. Това Дянков го каза, но премиерът не отрече, че е възможно. Даже добави, че Пусин ще види голям зор, като дойде през ноември. А в края на седмицата Дянков ще направи финансовите министри на страните от ЕС на бъзе и коприва пред австрийския в. "Курир".

Изглежда, че се превръщаме в изключително важен фактор в международната политика.

Ако и да не изглежда така…

Обаче народът май не отчита успехите на кабинета на международната арена. Според социолозите симпатизантите на ГЕРБ намалявали с бързи темпове. И дали заради това, или по други причини, но Цветанов почнал да прави уговорки, че е възможно след парламентарните избори ГЕРБ да управлява в коалиция. И Станишев неясно защо се почувства поканен и побърза да откаже: "Докато аз съм шеф на БСП, ние коалиция с ГЕРБ няма да направим…" И призова и другите партии да се определят: "Трябва да е ясно предварително, дали Яне Янев, Марешки, Кунева, Костов биха направили правителство с Борисов."

Едно съвместно управление на ГЕРБ с коалиция „Ярешки” (Янев – Марешки), ще изведе родината до нови висоти. Макар, че е по-вероятно Я.Я. да гледа НС изпод опашката на коня. Ако го върнат, де… „Понякога, пише Дарендорф, политическите партии могат привидно да надживеят своята смърт.”

Марешки обаче се е сънувал парламентарна сила: „Значи ние по принцип се борим за първото място, но аз съм реалист и мисля, че ще бъдем втори или трети.” И ще се коалират с ГЕРБ. Защото, вика, „Борисов показва във всичките си действия, че…” Но тук си забрави думичките и се наложи Бареков да отгадава:

- „Креативност?”

- „Абсолютно, да!”

И още един сефер креативност ще изтърпим, ако се наложи. Както е казал българският народ, когато още е бил мъдър, каквото сами си направим, друг не може да ни го направи. Един приятел така вика. Щото, вика, българският народ вече не е мъдър. В момента не можах да намеря аргументи да му възразя.

Екип американски биолози от Калифорния давали 6 м. алкохол на плъхове, изследвали ги и „открили”, че не е вредно да се пие всеки ден, вредно е да се пие рядко. Браво! Ей така трошат парите на американския данъкоплатец за глупости! Вместо тия пари да се дадат, за да се въведе демокрацията в още някоя страна. Например Иран. Кой не знае, че вредно е не пиенето, а нередовното пиене?! Единствената файда от това откритие е, че довечера, като почне пак лекцията за вредата от ежедневния аперитив и как на черния дроб трябвало да се дава почивка и т.н., да не ви я разказвам цялата, ще мога да противопоставя научни аргументи.

Ало, пенсиите, „Труд” пише за Рамаджит Рагав от Индия, на 96 г. станал баща и подобрил собствения си световен рекорд.

Младото семейство с втория си син.

Тоя пич преди 12 г. се оженил за една мома на 52 г. През 2010 г. им се ражда син, а сега и втори. Индиецът споделил с медиите, че „ранъта праи… борбътъ” - бадеми, мед, мляко, краве масло. „Моите съседи, вика, не ми вярват, че го правим по три-четири пъти на нощ…” Цял живот бил ерген и поддръжник на идеята за въздържание. А у нас битуват погрешните възгледи, че ползваш, не ползваш, гаранционният срок си тече...

Оня ден Петър Берон, който по-лани се пожени за 19 г. по-млада от него журналистка, се изказа като индиеца: „Не се хваля, няма кой да ми повярва, а и не искам да имам много клиентела…" Уж се шегувал, де…

Та помислете, братя, проблемът може и да не е във вашата възраст, а във възрастта на опонента. Дето викаше една пенсия, не е въпросът, че съм дядо, а че трябва да спя с баба. И много млади ще се изложат с баба.

Вторник, 23 октомври

Във Враца пуснали обществена поръчка за изграждане на защитени жилища на стойност 1 141 886 лв. Кметът Николай Иванов разправя, че никой не я искал. Само русенският консорциум "ГБСД - 09" се навил. По една случайност 90% от фирмите в него са на мъжа на министър Десислава Атанасова. Но кметът това го научил от вестниците. И Атанасова също от вестниците.

Точно така ще да е било. В сряда, като прочетете какво прави една връзка щастлива, ще видите, че сем. Атанасови съжителстват в нещастие. Та те дори не си говорят дома!

“Кметът на Монтана води общинари в Китай”, съобщава „Стандарт”. Китното градче ще се побратимява с китайския град Чонгкинг. Та кметът Живков и трима общинари отиват да подпишат договор за сътрудничество.

Най-големият град в света очаква с нетърпение общинарите от гр. Монтана.

Много скромно го дават монтанските общинари! Чонгкинг е 36 пъти по-голям от Монтана. От щата Монтана. А от град Монтана 706 пъти. С 32 млн. души население Чонгкинг е най-големият град в света. Гр. Монтана (45 хил.) може да се събере в един билдинг… Хайде, нека са два. И работата става малко като мравката и слона. Ама нищо, де, поне ще видят Китай, ще опитат тамошната кухня…

Обаче искам да успокоя монтанярите, че иначе Желев е подходил доста скромно. Делегация от 4 човека и то за седмица. През 2002 г. Зеленогорски заведе 13 души в китайския град Дзинджоу да го побратимява с Плевен. И седяха десет дена, за да убеждават поименно жителите на Дзинджоу…

Побратимяването на градовете е малко като групите за приятелство в НС, прави се главно с екскурзионна цел. Има депутати, записани в по 15-20 групи. Монтана била побратимена с градове от Англия, Германия, Русия, Украйна, Словакия, Полша, Сърбия, Македония... Предполагам, че всички тези градове са посетени. И предполагам също така, че резултатите от побратимяването са видни за населението на малкия град. Или бъркам?

Сряда, 24 октомври

"Борисов поиска всичкия асфалт на албанците", пише "24 часа". “Колкото имате, толкова можем да вземем”, рекъл след срещата с Бериша. Ама илирите не били изненадани, щото и до тях стигнало, че дома Борисов е известен и като Асфалт паша.

Бойко Борисов с Йозефина Топали, шефката на албанския парламент. По-долу Бойко с Тетка Цачева. На първата снимка определено си личи, че са мъж и жена, докато на втората човек може да се обърка.

Пък пратеникът на „Стандарт” написа, че сме поискали на албанците катрана. Което е доста глупаво, щото катранът се добива от борови корени, а асфалтът (битумът) е фракция на нефта. Както и да е. От журналистите не бива да се очаква да знаят всичко. Те по определение са хора, които не разбират от нищо, но трябва да пишат за всичко.

Така. Асфалтът е осигурен, сега остава по-лесното – вторият мандат. И ще го добие, като гледам как всички му помагат. Оня ден на „Боровец” се събрали Надежда Нейнски, Мартин Еванджелиста, Ваньо Шарков, депутати, общински лидери и обикновени… фенове (за малко да кажа дизайнери…) и учредили съюз "Единство", който да се труди за възстановяване на коалицията с Костов. Обаче Костов им рече късно е, либе, за китка. И не ще да се коалира ни с отцепниците, ни с хората на Кабаиванов. Между другото, може да не знаете, но „каба” означава слаб, нездрав, мекушав… Според нас, казвали сме го и друг път, името е прокоба. Шегуваха се със Стани-шеф, ама той стана шеф и на БСП, а сега и на европейския социализъм. В същност, при Станишев е по-особено, защото при него и двете имена са прокобени. Сергий значи "слуга на народа". И като го е прокобило името, виждате как и 10-ти ноември не можа да го спре... Какво нещо! Името от нищо нещо прави.

Пък миналата седмица на семинар на софийското БСП Станишев съкал червените: „Имаме всички шансове да станем първи на изборите!” Май е по-голям реалист от Марешки. За целта БСП трябвало да покаже, че "всички провали са свързани с Борисов". Особено важно било да се изобличава корупцията в Столичната община: "Гради се, но се краде и се обогатяват много за сметка на софиянци…"

Да, де, ама софиянци знаят, че може и само да се краде, без да се строи. По-точно помнят това време, не беше отдавна. И по цялата страна народът вече е склонен да прощава кражбите, ако и нещичко все пак се построи. (Краде се, но се и строи...) Та Станишко си вкарва автогол.

За посещението в Албания пропуснах да отбележа нещо. Бойко рекъл още: "Толкова много стоки, но с какво ще ги докарате до България или обратно? Затова - Коридор № 8.” Отбелязвам го, щото се сетих как царят, дето уж беше много интелигентен, знаеше кожда ми ти езици, пък викаше „тунел № 8”.

На среща с посланици от европейските държави Цецо признал, че полицаите не знаят езици. И затова в МВР решили да ползват курсантите от академията, за да преодолее езиковата бариера между полицаи и туристи.

„Из делниците на един луд”, 17 декември 2010 г: „На среща с посланиците Цецко се изхвърлил, че в зимните курорти у нас ще бъдат изпратени служители на МВР с 2-3 езика, които щели да предотвратяват инцидентите, обирите и кражбите. Добра инициатива, не мога да си кривя душата. Само малко се притеснявам, че трима полицаи няма да могат да охраняват всичките ни курорти.”

Може да ви се стори, че се самоизтъкваме, ама кажете не сме ли се изказал направо провиденчески?! Сме, сме!

Пък артистката Елен Колева написала отворено писмо до медиите. Щото бившият й приятел, кралят на майонезата Александър Найденов, нали я изкара, че едва ли не й се е изтрило пъпчето… В смисъл, че е спала с половин София. Та Елен свалила подозрението от някои лица: "Никога не съм имала интимни контакти със следните лица - Ириней Константинов, Пламен Константинов, Ники Илиев, Филип Аврамов, Асен Блатечки."

Обаче от други лица не го свалила. Щото Найденов каза: „Преспала е не само с режисьора на филма „Шивачки” (по нейно признание), но и с продуцента (по негово признание)…” Режисьорът Людмил Тодоров и продуцентът Владо Шишков остават под подозрение.

В тая връзка се сещаме, че четохме вчера, че в Института за изследване на общественото мнение в Германия открили формулата за щастлива връзка. Тя се крепяла на „ежедневните малки моменти”: да закусвате или вечеряте заедно, да се разхождате, да сте толерантни, да се подкрепяте, да си казвате на пет минути „Обичам те”… Такива неща. Подаръците не били сред аргументите на щастливата връзка… Което се потвърждава и от горния случай. Нито джипарата за 300 бонки, нито новите цици, нито другите подаръци направиха Елен щастлива. „През цялото време, вика, трябваше да понасям старческите му миризми…”

Пък Дарина Павлова, вдовицата на Илия Павлов се изповядала пред сп. „Оджи”. Признала,че с Берлускони са си близки. Даже се похвалила: „Първата ми нощ със Силвио бе невероятна”. Запознали се преди 8 г., а малко след това се залюбили. Значи 2004 г. Илийката („мъжът на живота ми”) го убиха 2003 г.

Тия работи може би трябваше да ги сложа по-надолу, дето ще стане дума за гювендии…

„Труд” пък пише за американката Ней Дисино, която имала фобия от тоалетната чиния. Добила я като малка. „Страхът от тоалетната чиния, коментират в „Труд”, може да бъде определен като един от най-нелепите, чувани някога.”

Може. Обаче зависи. През 2007 г. "Дейли Нюз" писа, че в Ню Йорк една госпожа открила в тоалетната си двуметров питон. Гадината някак си попаднала в градската канализация и изпълзяла в тоалетната чиния. Преди това, през 2002 г., и в Тайван имаше такъв случай. Поради което дълго ходехме по армейски бързо. И днес, колчем се сетим за тия питони... Ама било в Ню Йорк чак, в Тайван! Да, бе, ама два метра.

Извинявайте, че ви разказвам тази гадост, но по-добре да знаете, че и там не е безопасно. Много мъже се крият от жените си да мислят в тоалетната, ама змиите дебнат отвсякъде...

Пък на Ангел Даскалов, шеф на „Напоителни системи” в родния Пазарджик, му повдигнали обвинение за блудство и опит за изнасилване на четири служителки. Четири! Егати нереза пазарджишки! Защо бе, Господи, защо точно мен, точно там…

Четвъртък, 25 октомври

Депутатите от мнозинството приеха формулировката на въпроса за референдума. Няма да ни питат конкретно за «Белене», а искаме ли нова ядрена централа.

Червените протестираха, но не чак яростно. Даже май „затихнаха в дефанзива”… Станишев, нали е пресное…, пардон, щях да плясна една пазарджишка простотия, нали е отскоро женен, рече: „Има ли разлика между двете изречения: „Иван иска да се ожени за Мария” и „Иван иска да се ожени”.

Има. Но не е в полза на „Белене”. Защото, ако Иван трябва да направи допитване, то трябва да е по основния въпрос – да се жени, или не. А щом е решил да се жени, бърка в чувала и каквото хване. И да има някаква първоначална разлика, в практическия живот после се губи напълно.

Ама много са глупави. Обективно глупави, а не че само на нас така ни изглеждат. Петър Димитров рекъл: „Катедралата "Ла Саграда Фамилия" също нямала строител, но имала проект, защото това било важно."

Лани се честваха 120 г. от започването на строежа на Basilica De La Sagrada Familia в Барселона. Проектът АЕЦ «Белене» тази година навърши едва 34. Хубавите работи, бавно стават.

Верно, имало проект, на великия Гауди. Но понеже си нямала осигурен инвеститор, та като умрял Гауди, строежът е замразен за известно време. После пак е почнат, но и до днес не е завършен. Казват, че катедралата щяла да е готова през 2032 г. Кой знае… Досега са построени 8 кули, а трябва да са 18. Та така се случва когато се почва една работа без да са осигурени паретата…

В контекста на тия дълговечни проекти Иван Костов, позовавайки се на доклада на консултанта HSBC, рекъл, че централата щяла да се изплати за 117 г. Демек през 2129 г.

Абе, той дали ще съди в. „Галерия”? Писаха, че навремето бил в схема за внос на контрабандно кафе, заедно с хора като Пилето и Самоковеца. Имало документ на НСС с такова съдържание. От „Галерия” питали областния на Бургас, генерал забравих кой, който през 2001 г. бил шеф на НСС, но той нищо такова не помнел. Костов трябва да ги даде на съд, защото иначе ще излезе, че е верно.

Но да се върнем при народните ни избраници. Друг цирк се разигра при обсъждането на доклада за полицейското насилие. Понеже някои независими депутати заеха позицията на БСП, депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов им рече: „Вместо да се извинят на своите избиратели, че са подменили техния вот, те се превръщат в гювендия на БКП!”. При което независимите поискаха Тетка да санкционира тая обида. Но, оказа се, тя не знаела какво значи гювендия и дали е обидно. От което ние си вадим заключение, че Тетка даже и „Под игото” не е чела. Ами да, тя нали е Рабфак, те влизаха без изпит, по препоръка на партийната организация. Та в „Под игото”, „Тлъка в Алтъново”, когато буля Цанковица показва на Огнянов по-видните моми от селото, казва за Цвета Проданова: „Каква е гивиндийка тя, хвърля очи на четири страни! Ама инак добро момиче…”

Както и да е. Тетка си е зле с думите. Когато депутатът от БСП Миков й каза, че много се е „емоционализирала”, тя пак така отговори: „Не съм чувала такава дума.”

Петък, 26 октомври

Лятоска във Варна гражданинът Боян Максимов си разхождал кучето. И видял двама полицаи да спят в патрулка в центъра. Това силно уязвило чувствата му на гражданин и данъкоплатец, тоест, работодател на спящите красавци, та ги щракнал с джесемето. И си отворил голям уюн. Престанало да му върви. Защото униформата винаги е права, дори и когато спи седнала. Дето викаше Джером, „Съществува едно определено схващане сред униформените среди, че униформата никога не греши.” Завели го в районното, съставили му акт, че не си носи личната карта, друг, че разхожда куче без каишка. И за капак говорителката на МВР Калинка Пенчева го нарече оня ден „селски глупак, който се чуди какво да прави”. Аслъ, де, сякаш е толкова рядка гледка полицаи да спят на работа, та взел да ги снима…

Калинка Пенчева. „Казват, че след трийсетте лицето на човека ставало такова, каквото заслужавал.” Така започва книгата на Синиша Павич „Горещ вятър”…

Един колега, сега главен редактор, се прибирал една вечер на смрачаване доста подпийнал. И решил да се облекчи до задната дясна гума на една патрулка. Пиян човек, съдран чувал, дето се вика. Обаче от шума ченгетата, които спели вътре, се стреснали. „Тук ли намери, бе, твойта мама…” Но като се легитимирал, го пуснали. Обаче и той не им направил въпрос що спят на пост.

Как да знаят езици?! Вместо да спят, по една дума да учат на ден, за половин година ще знаят баре 200 думи, напълно достатъчни, за да се разберат с чужденците. Та нима с 200 думи на български не се оправят? Макар че пък, от друга страна, премиерът, дето е висшист, даже доктор, за три години научи три думи… Може и да не са три, де…

ВАС спря събарянето на втория етаж от фитнеса на Марешки на плажа «Кабакум», който беше обявен за незаконен. Основният мотив на съдиите бил, че туристическият сезон бил приключил и фитнесът нямало да пречи на никого. Ще речеш, че господа съдиите вярват в пророчеството на маите и тая година е последният туристически сезон. И още се мотивирали съдиите с това, че събарянето на етажа щяло да причини вреди на собственика. Не сме юрист, но изглежда законът предвижда в такива случаи да се допринася полза при събарянето…

Да живейте, господа! Пратете едно копие от мотивите на комисарката по правосъдието г-жа Вивиан Рединг. Да види, че имаме воля за промяна…

„Търкаляй монетата пред себе си и всички ще ти се радват.”

------------------------

P.S. Не бяхме прав да кажем за Женя Минчев, че е „единственият лорд, който си е спечелил титлата с гъза”.

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!