Двойна премиера и дебат организира ИК "Критика и хуманизъм"

Габриела Динева 04 май 2017 в 16:09 5209 0

Снимка Художник: Яна Левиева

ИК „Критика и хуманизъм“ организира двойна премиера и дебат по въпросите на настоящето днес, 04.05., от 18:30 ч. в Гьоте Институт.

Специални гости ще бъдат проф. Волфганг Щреек, почетен директор на Институт за изследване на обществото "Макс Планк" в Кьолн, който е и един от авторите в "Големият регрес", и Хайнрих Гайзелбергер от Берлин, съставител на „Големият регрес”. Техни партньори ще бъдат проф. Стилиян Йотов и проф. Александър Кьосев от Софийски университет "Св. Кл. Охридски".

Във време на постдемокрация ли живеем? Какво значи капитализмът да си е "купил време"? "Големият регрес" песимизъм ли може да подхранва единствено? Как изглеждат световните дела и посоките на Европа от гледната точка на критическият социален теоретик, поместен "в сърцето на Европа", но как се променя картината, видяна от контекста на държава като България? Какво би била една "европейска Бретън-Уудс система"? Как да гледаме на общоевропейския валутен механизъм - еврото - гарант за светло бъдеще ли е или опасност, включително за България?

Ще бъдат представени двете нови издания на издателството, чието художествено оформление е дело на Яна Левиева.

"ГОЛЕМИЯТ РЕГРЕС: Международен дебат за духовната ситуация на времето" е сборник с най-нови текстове на големи световни социални учени и известни анализатори. Обсъжданите теми са последиците от финансова криза, растящата миграция към Европейския съюз, проблематизирането на "мюсюлманина", възходът на националистически партии, ксенофобските нагласи, напомнящи ужасите на миналия век, дълбоката криза на Съюза, демагозите на власт, заплашващи идеята за публичен дискурс, недоверието към традиционните медии, конспиративните теории, пълзящи из интернет през социалните мрежи, постистините. Авторите са Арджун Ападурай, Донатела дела Порта, Оливер Нахтвай, Иван Кръстев, Зигмунт Бауман, Ева Илуз, Роберт Мизик, Нанси Фрейзър, Давид Ван Рейбрук, Славой Жижек, Бруно Латур, Пол Мейсън, Панкаж Мишра, Сесар Рендуелес, Волфганг Щреек.

"КУПЕНО ВРЕМЕ: Отложената криза на демократичния капитализъм", монография на професор Волфганг Щреек. Тя изследва контекста на неолибералната трансформация на капитализма с акцент икономика и финанси. Авторът, повлиян от Франкфуртската школа, смята, че живеем във време на преобразуване на отношенията между демокрация и капитализъм, което би трябвало дълбоко да ни безпокои, тъй като те са в процес на отделяне едно от друго. Той е убеден, че е нужно предефиниране на отношенията между политика и икономика и преструктуриране на европейската система от държави. В спор с тезите му влиза Юрген Хабермас. Българското издание включва като приложения текстовете на спора:

  • Юрген Хабермас: „Демокрация или капитализъм?“;
  • Волфганг Щреек: „От национализъм на дойче марката към патриотизъм на еврото?“.

По книгите като преводачи и редактори са работили: Теодора Карамелска, Цвета Цанева, Ася Захариева, Теодора Цанкова, Атанас Игов, Паула Ангелова, Боряна Александрова, Стилиян Йотов, Силвия Василева, Антоанета Колева.

Събитието е в партньорство с Гьоте-институт България и Програма „Традуки” Берлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!