Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Накъде отиваш, homo sapiens…

OFFNews 06 ноември 2020 в 00:58 2344 0

Философ като професионалист, но и мъдрец като човек. Мунтян прави най-убедителното изобличение на лъжата. Това припомниха проф. Петър-Емил Митев и доц. Борис Попиванов за философа Бернард Мунтян в представянето на сборника от негови фрагменти „Накъде отиваш, homo sapiens…“.

Аулата на Софийския университет събра почитатели на Мунтян. Там бе и неговата муза – по определението на водещия Иван Гранитски – Ружа Маринска. Издателството на Гранитски, „Захарий Стоянов“, стана официален съорганизатор, заедно с Университета, който пък предостави тържествената си зала, при спазване на всички противоепидемични правила.

Стотната годишнина от рождението на Бернард Мунтян бе отбелязана през миналата година. По този повод редакторът Румяна Бояджиева преди време започва да подготвя писменото наследство на Мунтян за издаване, а чл.-кор. Иван Гранитски с издателство „Захари Стоянов“ застават зад първия том. Във вчерашното представяне на книгата, Гранитски настоя за още два тома.

Проф. Петър-Емил Митев пък стана централна фигура в събитието. Инициатор за издаването и отдавнашен почитател на Мунтян, Митев напомни, че става дума всъщност за най-неординерния български философ. Освен, че е съставител, Митев има и своя студия в книгата.

Своя част в нея има и доц. Борис Попиванов. Изследователят на института „Иван Хаджийски“ има основна роля в систематизацията на наследството на Бернард Мунтян. Задачата, която Митев и Попиванов са си поставили, се оказва двойно по-важна – защото приживе, Мунтян всъщност е изключително пестелив автор.

Това допълнително амбицира двамата изследователи да представят работата му и в следващи книги – особено в момент, в който човечеството като че ли се колебае по пътя си. Или както казва подзаглавието на сборника: към бъдещ свят на пост-лъжата и мъдростта или…

Предговора на книгата може да намерите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews