НДК и резиденция "Бояна" приютяват българското председателство на Съвета на ЕС

OFFNews 16 септември 2015 в 13:46 7016 0

НДК и Бояна приютяват българското председателство на Съвета на ЕС

Снимка socbg.com

Емблематичните за социалистическата архитектура сгради на Националния дворец на културата (НДК) и резиденция "Бояна" ще бъдат дом на западни делегати и гости по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

Днес правителството прие предложенията, направени от работна група към министъра на регионалното развитие и благоустройството за определяне на обекти, в които да се провеждат събития по време на председателството. 

"Според предложенията на работната група следва да бъде дадено предпочитание на сградата на Национален дворец на културата, която покрива критериите за провеждане на различните категории събития и със съответната хотелска и транспортна инфраструктура и на Резиденция Бояна - като комплексен конферентен център с хотелска и ресторантьорска част, подходящ за повечето събития на председателството и преимущество от гледна точка на сигурността", съобщиха от правителствения пресцентър.

Планира се в рамките на председателството да се проведат между 150-200 заседания, срещи, семинари, конференции и други мероприятия.

Предвижда се до края на 2015 г. вицепремиерът Томислав Дончев и колежката му Лиляна Павлова да определят прогнозна стойност за ремонта и преустройството на НДК и резиденцията. По предварителни разчети за ремонта на електроинсталацията, ВиК, поставяне на охранителни камери и ремонт на някои зали там ще бъдат налети близо 40 млн. лв. 

В следващите две години правителството ще похарчи солидни средства за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Средствата ще дойдат както от държавния бюджет, така и по европейски програми, спонсорство и доброволчество и ще трябва да осигурят целия спектър от дейности по организацията – от специализирани обучения на администрацията, до подобряване на инфраструктурата и кетъринг.

_____

НДК ще бъде ремонтиран за първи път от построяването му през 1981 г. С това е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава. Най-голямата зала - Зала 1, разполага с 3380 места. Сградата е разположена на 123 000 m² площ, има 8 етажа над земята и три под нея.

Зала 1 на НДК първоначално е била наричана Конгресна. Дни след построяването на двореца в нея е проведен ХII конгрес на БКП. По традиция днес БСП продължава да провежда конгресите си в същата зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки