Русия създаде план за колонизация на Луната през 2030 г.

OFFNews 08 май 2014 в 13:12 8447 10

Снимка "Известия"

Русия започва колонизация на Луната през 2030 г.

Русия започва колонизация на Луната от 2030 г. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Вече е разработен и проект на Концепцията на руската лунна програма, подготвен от Институтът за космически изследвания РАН, Роскосмос и Московския държавен университет (МГУ), съобщи руското издание „Известия“.

Целта на програмата е в средата на века да се създаде обитаема база на Луната и лунен полигон с възможност за добиване на полезни изкопаеми. Първите космонавти, които ще започнат изграждането на лунната база, ще бъдат изпратени на Луната през 2030 г.

Луната е космически обект на бъдещо усвояване от земната цивилизация и през XXI век може да започне геополитическа конкуренция за лунните природни ресурси. Следователно Русия трябва да създаде арсенал от необходимите средства за обезпечаване на националните интереси в усвояването на Луната, посочват авторите на концепцията, като допълват, че трябва да се осигури независимостта на националната лунна програма от условията и обема на участие в нея на чуждестранни партньори.

Авторите на програмата смятат, че на всеки 3–4 години в страната трябва да се реализира лунен проект.

Досегашните експедиции на Луната показаха, че там има алуминий, желязо, титан и много други елементи от таблицата на Менделеев. Геополитически изследвания ще предоставят още информация за съществуващите на Луната полезни изкопаеми, за степента на съдържание на едни или други елементи, както и за възможността за тяхното добиване, преработка и доставка до Земята, допълват авторите на концепцията.

Планът за усвояването на Луната до 2040 г. включва три етапа. Първият започва още от 2016 г. и продължава до 2025 г. и предполага изпращането на спътници на Луната с изследователска цел.

Вторият етап е между 2028 и 2030 г. и включва експедиции на Луната без кацане на нейната повърхност, като ще се използва транспортен космически кораб.

Третият етап е планиран за 2030 – 2040 г. и включва посещение на Луната от космонавти, начало на строеж на лунна обсерватория и първи елементи на инфраструктура.

Сумата, необходима за изпълнението на лунната програма, все още не е изчислена напълно, но се предполага, че само за първия етап ще са необходими около 28,5 млрд. рубли. Според експерти обаче необходимите средства най-вероятно няма да са за сметка на държавния бюджет, а ще дойдат от частни компании.

Луната е само първата стъпка по пътя към далечния Космос, затова има смисъл тя да се използва като космодрум, заяви научният ръководител от Института за космическа политика Иван Моисеев.

По думите му добитите на спътника природни изкопаеми няма да има смисъл да се превозват до Земята, тъй като това няма да е рентабилно, независимо от стойността на откритите материали, но може да се започне измисляне на начин за отделяне на кислород, който присъства в много съединения на Луната.

По лунната програма все още се работи и когато е напълно готова, ще бъде съгласувана с руското правителство, уточняват учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!